HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

SZENT ÁGOSTON PLÉBÁNIA

„...nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik Tebenned.” (Szent Ágoston)

 

Több mint másfél évtizedes kitartó és áldozatos munka eredményeként vigyázza a várost a már katedrális méretű Szent Ágoston plébániatemplom.

1995-ben Jakubinyi György érseki rendelkezésével két részre osztotta Csíkszeredát, a belső Szent Kereszt-plébániára és a Szent Ágoston-plébániára. Az építkezés kezdete azonban a plébániák szétválasztása előttre tehető, hiszen már a rendszerváltás után érlelődni kezdett egy új templom építésének kérdése, a ’90-es évek elején pedig már elvégezték az épület alapjának elkészítéséhez szükséges földmunkákat. Ennek kivitelezése Borbély Gábor főesperes úr nevéhez fűződik.

Pénzes József 1995 január elsejei plébánosi kinevezése után pedig elkezdődött a tervezési folyamat. Kezdetben a jelenleginél jóval nagyobb épület szerepelt a tervekben, amely azonban túl nagynak bizonyult a hívek létszámához. A Szent Ágoston-templom végül Albert Homonnai Márton csíkszeredai tervező révén nyerte el mai formáját.

 

A templomkert és a templom

A templomot övező keresztúti stációk körül zöld övezetet – több mint 1000 facsemetével –, élősövényt, sziklakertet és virágágyásokat alakítottak ki, mindez már előkészíti lelkileg a szentmisére érkező híveket. A két, 33 méter magas fémszerkezetes, négy harangnak helyet adó torony között, a templom tetején pedig lángoló szív emlékezetet a Szent Ágoston-i gondolatra: „Magadnak teremtettél minket, és nyugtalan a szívünk, amíg meg nem nyugszik Tebenned.”

 

Az épület helyiségei

Az altemplomban egy kisebb kápolna kapott helyet, mely szűkebb körű házasságkötések, keresztelők, szentségimádások helyszíne lesz. A déli oldalon alakították ki a plébániahivatalt irodákkal, tanácsteremmel és irattárral. Ugyancsak az alagsor egyik terme ad otthont a fogyatékkal élő fiatalok számára, a Gyulafehérvári Caritas Csíkszerdai Kirendeltsége által létrehozott nappali foglalkoztató központnak. Az altemplom termeit összekötő folyosó oldalát úgy építették ki, hogy azt majd idővel urnatemetőként lehessen használni.

A földszinti rész foglalja magába a bejárati előteret, a templom nagytermét, melyet már a nagyobb ünnepek alkalmával többször is benépesítettek a hívek.

Az első és második emeleten találhatóak a szolgálati lakások, a plébános lakása mellett még két kápláni lakosztály, illetve vendégszobák is helyet kaptak.

Az épületben méretes konyhát, ebédlőt is kialakítottak.

 

A Szent Ágoston-templomot 2009. augusztus 29-én, a főegyházmegye fennállásának 1000. évfordulóján, a templom búcsúünnepén szentelte fel dr. Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök.

 

A Szent Ágoston Plébánia székhelye: Csíkszereda, Hunyadi János u. 45 / B / 3 sz., tel.: 0040 266 311 399.

http://szentagoston.hhrf.org/

 

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA