HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A Csíki Székely Múzeum helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény, Hargita megye legnagyobb múzeuma. Elsődleges feladatának tekinti a Csíki-medence kulturális örökségének feltárását, őrzését, feldolgozását és bemutatását. Az intézmény aktív résztvevője a Kárpát-medencei múzeumi vérkeringésnek, tapasztalata van európai uniós projektek lebonyolításában.

Tudományos funkciója mellett a Csíki Székely Múzeum a régió fontos idegenforgalmi célpontja: a négy állandó kiállítást idegenforgalmi szezonban 15 000 turista tekinti meg, az időszaki kiállítások pedig évi 40–60 000 látogatót vonzanak. A Mikó-vár belső udvara a város művelődési életének kiemelt fontosságú helyszíne.

A csíkszeredai múzeumot, mint önálló intézményt 1950-ben hozták létre, az intézmény örökölte a Csíki Székely Múzeum harmincas évekből meglévő anyagát és a katolikus gimnázium muzeális jellegű gyűjteményét. Az 1970-es évek elejétől a múzeum az őt megillető helyszínen, a Mikó-várban működik, szabadtéri részlege a műemlék épület mögött, a Nagy Imre Galéria Zsögödben tekinthető meg.

A 32 munkatársat foglalkoztató művelődési-tudományos intézmény elsődleges feladatának tekinti a Csíki-medence kulturális örökségének feltárását, őrzését, feldolgozását és bemutatását. A múzeum kiterjedt szakmai kapcsolatrendszer része, aktív szerepet vállal az erdélyi és a határokon átívelő tudományos vérkeringésben. Az állandó kiállítások mellett évente több időszakos kiállítást is fogad. Tudományos funkciója mellett  a Csíki Székely Múzeum a régió fontos idegenforgalmi központja, évente több mint 15 000 külföldi látogató tekinti meg a kiállításokat, valamint a múzeumnak otthont adó Mikó-várat. A Mikó-vár belső udvara a város művelődési életének is kiemelt fontosságú helyszíne.

 

A Csíki Székely Múzeum az utóbbi években nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Csíkszeredát Székelyföld kulturális fővárosaként említsék, ugyanis Erdélyben egyedüliként adott otthont a Munkácsy-képek Erdélyben, a Nagybányai Művésztelep, a Tatárjárás és az Egyiptom művészete a fáraók korában című nagyméretű kiállításoknak.

 

2007. május 5-én nyitotta meg kapuit a Munkácsy-életművet bemutató tárlat, amely válogatás Pákh Imre gyűjteményéből, a Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyagából állt össze. A közel 62 000 látogatót vonzó Munkácsy-kiállítás bebizonyította, hogy jelentős társadalmi igény van az értékközpontú, európai színvonalat képviselő tárlatok folytatására. Így a 2008-as év kiemelt fontosságú eseménye ugyancsak a képzőművészeti értékeket helyezte előtérbe. A Nagybányai Művésztelep című, a nagybányai festészet remekműveit bemutató kiállításon 20 neves festőtől származó 55 munkát láthatott a nagyközönség. Az előző évek sikerein felbuzdulva 2009-ben két nagy kiállítást fogadott a Csíki Székely Múzeum. Februárban a Gyermekemet az országért – A tatárjárás (1241–1242) című, régészeti-történelmi tárlat várta az érdeklődőket, amely a 800 évvel ezelőtti életet, hadviselést, az újjáépítés sikereit - és Szent Margit legendáját mutatta be, akit apja, IV. Béla király születésekor Istennek ajánlott az ország szabadulásáért. A kiállítást egy interaktív terem egészítette ki, melyben minden látogató kipróbálhatta, milyen súlyos lehetett egy magyar lovag vagy egy tatár harcos fegyverzete és páncélja, felpróbálhatta a vitézek csuklyáját vagy megmérhette milyen erővel kell egy nyilat kilőni.

Az év második felében az ókori világ és az egyik legősibb civilizáció leggazdagabb halottkultuszával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Mindazok, akik megtekintették az Egyiptom művészete a fáraók korában című kiállítást, valóban azzal a benyomással távozhattak, hogy létezett egy nép, mely egész életét arra tette fel, hogy szembeszálljon a halállal.

 

CSÍKI SZÉKELY MÚZEUM

530132 Csíkszereda, Vár tér 2. sz.

Tel.: +40 266 372 024

Fax: +40 266 311 727

E-mail: info@csikimuzeum.ro

Web: http://csikimuzeum.ro/

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA