HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990-ben alakult meg hivatásos kulturális intézményként. Az akkor gyökeresen változó valóság nyitotta új lehetőségek és az érezhetően bekövetkező gazdasági kényszer adták együtt a végső késztetést arra, hogy a már húsz éve működő félhivatásos Hargita Együttes vállalja fel a hivatásosság jelentette kihívást.

Az Együttes ápolja, őrzi és továbbadja az erdélyi és általában a magyar népzene, néptánc sokszínűségét, bemutatja hazai és határon túli színpadokon. Többek között azzal is büszkélkedhet, hogy három világkiállításon: Hannoverben, Zaragozában és Sanghajban volt kulturális örökségünk képviselője.

A társulat további fontos feladatának tartja a hagyományok megismertetését és megszerettetését a következő nemzedékkel, az utánpótlás felkészítését, ezáltal biztosítva a hagyományozódást és folytonosságot.

Az élő zenei hagyományok feltérképezését és bemutatását szolgálja a rendszeresen megszervezett Erdélyi Prímások Találkozója. A hagyományok szeretetével tudatosan beoltott felcseperedő nemzedékek seregszemléjének nyújt keretet a Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó.

Nem kisebb feladat a szorványban élő nemzettársaink lelki és szellemi támogatása sem. Erről szól a már sok éve rendszeresített észak-mezőségi turné, illetve az együttes által kezdeményezett Hagyaték – vicei népzene és néptánctalálkozó, amelynek sokáig szervezését is felvállalta a Hargita Együttes.

A társulat évadonként új bemutatókkal jelentkezik, mindvégig arra törekedve, hogy mindig nyújtson újat közönségének úgy, hogy ihletőként megmaradjon a tiszta forrásnál. Nehéz volna bármelyiket kiemelni a sok címből, említsünk ezért csak két újabb meghatározó produkciót. Ezek az Örökség és a Virágom világom. A folklórműsorok mellett a repertóárjában sikeres táncszínházi előadások és gyermekműsorok is szerepelnek.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fenntartója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, művészeti vezető, igazgató András Mihály.

 

 

HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES

530102 Csíkszereda, Temesvári sgt. 6. sz.

Tel./fax: +40 266 371 362

E-mail: office@hargitatanc.ro

Web: http://hargitatanc.ro

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA