HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A földrajzi fekvéséből adódó hosszú, több hónapon át tartó hideg, havas és jeges időjárás tette (teszi) lehetővé, hogy Csíkszereda elsősorban a téli sportok hazájává váljon.

Városunk több mint 80 éves jégkorongmúlttal rendelkezik, nem véletlen tehát, hogy a hoki lett a legnépszerűbb sportág. A jégkorong meghonosodásának éveként az 1929. esztendőt tartják számon, ekkor hangzott el ugyanis a Vigadóban egy korabeli filmhíradó láttán az „Ezt mi is tudnánk csinálni!” felismerés az első csapat alapítói (Miklós Gyula, Czáka István, Vákár Lajos) szájából. Az első hazai mérkőzéseket a rendelkezésre álló források alapján minden bizonnyal 1931. január 24–25-én játszotta a csíki csapat a Román Tenisz Klub ellen. Az azóta eltelt évtizedek alatt tizenhárom országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek a csíki csapatok, ebből nyolc a Csíkszeredai Sportklub (HSC Csíkszereda) nevéhez fűződik. A város felnőtt jégkorongcsapata negyedik éve a magyar–román közös bajnokságban, a MOL Ligában is érdekelt, 2011-ben az interliga-elsőséget is megszerezte.

 

A jégkorong mellett Csíkszeredában a síéletnek is közel 80 éves hagyománya van. „Már az 1930-as években rendeztek városok közötti bajnokságokat, (...) kezdetben a sportolók műlesíklásban, sífutásban és síugrásban egyaránt összemérték erejüket. (...). Változás az 1960-as években következett be, szervezett sportélet kezdett kialakulni (...), jobbnál jobb eredmények születtek, sízőink érmeket hoztak az országos bajnokságokról, külföldön versenyeztek, sőt, az 1984-es szarajevói olimpián egy csíkszeredai is rajthoz állhatott. (...) A kommunizmus bukása után újabb bajnokok, olimpikonok kerültek ki Csíkszeredából, ahol az alpesi-sí mai napig közkedvelt.” (Pál Pál Előd: A csíki síiskola. A csíkszeredai alpesi-sí története 1934–2010, Csíkszereda Kiadóhivatal, 2010)

A sísport nemcsak alpesi-síben, hanem sítájfutásban és biatlonban is kiváló sportolókkal büszkélkedhet. Mindközül kiemelkedik Tófalvi Éva, a legeredményesebb csíkszeredai sílövő, aki országos szinten is az utóbbi 10 év legsikeresebb versenyzője a téli sportokban. Többtucatnyi világversenyen vívott ki pontszerző helyezést, és négy olimpián vett részt. Legjobb teljesítményét a 2008–2009-es idényben érte el, aranyérmet szerezve a Hochfilzen-i Világkupa-futamon.

 

Annak ellenére, hogy Csíkszeredát leginkább a téli sportok hazájaként tartják számon, az utóbbi években a kerékpár, mint nyáron űzhető sportág is előkelő helyet vívott ki magának a népszerűségi listán. Míg a 2000-es évek elején csak az alkalmanként szervezett hegyikerékpár-maratonok voltak jellemzőek, mára már a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél jegyzett, kontinentális csapata van a városnak, és rangos nemzetközi versenynek ad otthont a térségünk.

 

2010-től városunk felnőtt férfi kosárlabdacsapata az országos bajnokság első ligájában szerepel. A Hargita Gyöngye Kosárlabda Klub játékos keretét csíki fiatalok, valamint az ország más városaiból és külföldről igazolt kosárlabdázók alkotják.

A jégkorong, a sísportok, a kerékpár és a kosárlabda mellett még számos sportágban értek el sikereket a csíki versenyzők, mint pl. műkorcsolya, gyorskorcsolya, cselgáncs.  

A városi sportélet minél szélesebb körű támogatása érdekében 2010-ben létrejött a VSK Csíkszereda, amely egyrészt új szervezési keretet teremt, másrészt kiegészítő forrásokat biztosít a különböző sportágak számára.

Csíkszeredában nemcsak a teljesítmény-, hanem a szabadidős- és tömegsport is népszerű, a városvezetés sportinfrastruktúra-fejlesztésre irányuló törekvéseinek és megvalósításainak köszönhetően korszerű sportbázis áll a sportszeretők rendelkezésére. 2007-ben avatták fel az 1200 fős sportcsarnokot, ennek szomszédságában műgyepes labdarúgópályát alakítottak ki. A Tudor negyedben, a József Attila Általános Iskola mellett is új sportcsarnok épült, akárcsak a Márton Áron Gimnázium mögött, a Kós Károly utcában. Csíkszereda Románia azon kevés városai közé tartozik, ahol fedett műjégpálya üzemel, a Vákár Lajos nevét viselő jégcsarnokban így majdnem egész évben adott a korcsolyázás és a jégsportok művelésének lehetősége.

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA