HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA 2019


TOBORZÓ AZ EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJÁRA

Az idei eseménysorozata kibővült, hiszen már a pénteki napon is a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep. Július 5-én, pénteken, 19.00 órától a Szabadság téren a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, a hajdúnánási Cifraszűr Néptánc Egyesülettel, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkörrel, illetve a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel lehet hangolódni a másnapi közös énekre, táncra és jókedvere.

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA

2019. július 6., szombat

 

1931-ben is, amikor először hívták össze az ezer székely leányt Csíksomlyóra, a szervezők jól tudták, hogy Székelyföld sokkal több, mint Csík, ám a körülmények, a lehetőségek arra korlátozták őket, hogy a környékre szorítkozzanak, mintegy példamutatásul mindenkinek.

Az új kezdet óta eltelt három évtized alatt az Ezer Székely Leány Napja naptári ünneppé növekedett. A székelyföldi települések, a székely közösségek évről évre készülnek rá, majd a nagy napon szívmelengető a színes változatosságában is egységes viseletébe öltözött tömeg, amint együtt hömpölyög a téren, az utcákon, a csíksomlyói Nyeregben.

2019-ben, az újrakezdés utáni 30. ünnepre mindenkit várunk, közelről és távolról, Csíkból, Udvarhelyszékről, Háromszékről és Marosszékről, hiszen egy nép ereje asszonyaiban rejlik, jövőjét leányai biztosítják. Tudták ezt azok, akik egykoron ezer székely leányt hívtak el Csíksomlyóra.

Ezer székely leányok, asszonyok, jöjjetek hát, hozzátok az aprónépet is! Jöjjetek ti is, férfiak, legények! Gyűljünk össze július 6-án, szombaton az Ezer Székely Leány Napján a csíkszeredai Szabadság téren, majd a csíksomlyói Nyeregben, és mutassuk meg, milyen a székelyek viselete, közös éneke, imádsága, táncoló jókedve! Ám hogy a világon mindenhol élnek székelyek, és és vannak, akik nem jöhetnek el, hát kezdjük mégis közösen az ünnepet július 5-én: öltsük fel viseletünket a Székely Népviselet Napján.

Mindannyiukat szeretettel várják a szervezők: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány; a társszervezők: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Székelyföldi Kézművesek Egyesülete, az András Alapítvány, valamint az ünnepség tiszteletbeli házigazgdája: Csíkszentgyörgy község.

 

Az Ezer Székely Leány Napja programja:

 

8.00 – 8.30 – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre

 

Szabadság tér

9.00–10.00 – Megnyitó, közös tánc, ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra

 

Csíksomlyói nyereg 

10.00 – 18.00 – Kézműves kiállítás és vásár, mesterségbemutatók

11.00 – Ünnepi szentmise

11.00 – 16.00 – A népviseletbe öltözöttek regisztrációja

12.00 – 16.00 – Népviseletmustra

12.00 – Ünnepi köszöntőbeszédek

12.30 – A hagyományőrző néptánccsoportok előadásai

14.30 – A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

15.00 – A hagyományőrző néptánccsoportok előadásai

16.00 – Közös játék és tánc

16.30 – Közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel

17.00 – A hagyományőrző néptánccsoportok előadásai

17.30 – Népviseletmustra-kiértékelés

18.00 – A legnépesebb település díjazása

 

 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA