HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

TIZENHARMADIK ALKALOMMAL KEREKEZIK KÖRBE SZÉKELYFÖLDET


Újból lesz élő közvetítés a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyén, ami újdonságot jelent az elmúlt évekhez képest. A sepsiszentgyörgyi Prológot ugyanis az Erdély TV élőben közvetíti. A körverseny hivatalos facebook oldalán – Cycling Tour of Szeklerland – is élőben követhető minden szakasz.

A szerdán este a csapatbemutatóval kezdődő verseny ezúttal egy nappal rövidebb lesz a tavalyihoz képest. Kiesett ugyanis a Folyóetap. A szervezők viszont igyekeztek ezen hiányosságot azzal pótolni, hogy a Kastélyetapot, illetve a Királyetapot egy picit megnehezítették, kiszélesítették.

A hagyományos vonatkozások továbbra is fontosak maradtak. Továbbra is az önkormányzati összefogás biztosítja a legfontosabb székelyföldi nyári sportesemény szervezeti és forrási hátterét. A magánpartnerek és támogatók is a korábbi években megszokottak maradtak. A Tusnád Ásványvíz Rt. már az alapításnál is jelen volt, a csíkszeredai Ing Service útépítő vállalat és az Amigo&Intercost nagykereskedés a körverseny évek óta biztos támasza, a Heineken Romania és a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig a két évvel ezelőtti kiírásban állt a verseny mögé. Az idei évtől pedig a Román Kerékpáros Szövetség is belépett a támogatók sorába.

A megkülönböztető mezek is a tavalyiak: az éllovasnak járó mez a Székelyföld piros-fekete lesz, hiszen Csíkszereda Önkormányzata mellett az esemény fő támogatói Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely Megyei Jogú Városok. A legjobb hegymenőnek járó, tavaly óta ezüstszínű mez a Csíkszereda, a pontverseny éllovasa által viselt narancs-fekete mez pedig az Ing Service, a 23 év alatti legjobb versenyző megkülönböztető kék mez pedig a Tusnad nevet viseli. A legjobb magyar versenyzőnek a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta zöld mez, a legjobb romániainak pedig a Ciuc Radler sárga meze jár. Ebben az évben a díjak összértéke 12 000 euró.

Az előzetes bejelentkezések alapján 18 csapat vesz részt a körversenyen:
Kontinentális: Novák Team (ROU), Giotto Victoria – Palomar (ROU), Hrinkow Advarics Cycleang (AUT), Sangemini-Trevigiani (ITA), Kyiv Capital Team (UKR), Pannon Cycling Team (HUN), Team Hurom (POL), Sport.Land Niederösterreich (AUT).
Klubcsapatok: Parkhotel Destil Orange Babies Cycling Team (NLD), Delio Gallina (ITA), UVT-Devron West Cycling Team (ROU), CSA Steaua (ROU), Epronex (HUN).
Válogatottak: Törökország válogatottja, Szerbia válogatottja, Fehéroroszország válogatottja, Ausztria válogatottja, Moldova válogatottja.

Útlezárások

Szerda, augusztus 7. – Csapatmustra és prológ
Csapatbemutatóval, majd azt követően egy 5,3 km-s prológgal veszi kezdetét a 13. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, a Tamási Áron Színház előtt felállított színpadon 17.00 órától kezdődik a verseny hivatalos megnyitó ünnepsége, ennek keretében ismerhetjük majd meg azon csapatok tagjait, akik elsőként a 17.45 órától rajtoló prológon tekernek majd. 
Útlezárások, Sepsiszentgyörgy: A Kossuth Lajos – Váradi József – Gábor Áron – Vasile Goldiş – Stadion – Kórház – Szabadság tér – 1918. december 1. – Grigore Bălan – Templom – Kőrösi Csoma Sándor utcák útvonalán zajló prológ ideje alatt, 17.00 és 19.30 óra között teljes útlezárásra kell számítani.
 
Csütörtök, augusztus 8. – Kastélyetap
A körverseny a második nap a Kastélyetappal folytatódik. A tavalyi évhez képest az idén újfent érinteni fogja a szakasz Hargita megyét is, hiszen a mezőny a a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Nyerges-tető – Barót – Sepsibölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon fog haladni. A 11.00 órakor rajtoló, 197,33 km hosszú etap befutójára 15.35 óra körül kerül sor, ezt követően tartják a díjkiosztó ünnepséget is a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren.
Útlezárások, forgalomkorlátozások lehet számítani a szakasz során.

Péntek, augusztus 9. – Királyetap
Péntekre a mezőny Csíkszeredába teszi át székhelyét. Csíkszereda indulással és érkezéssel kerül sor ugyanis a Királyetapra. A 11 órától rajtoló 198,44 km-es szakasz öt hegymenetet és három sprintet tartogat. Igazi kihívás lesz a sportolók számára a Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Borzont – Parajd – Székelyudvarhely – Szentegyháza – Csíkszereda szakasz. Ez az etap bizonyára jelentősen megrostálja majd a mezőnyt.
Útlezárások, forgalomkorlátozások A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani az alábbi útvonalakon:
Gyergyószentmiklós: Gábor Áron utca – Szabadság tér – Kossuth Lajos
Székelyudvarhely: Orbán Balázs utca – Tamási Áron utca – Városháza tér – Kőkereszt tér – Bethlen Gábor utca – Bethlenfalvi
Csíkszereda: Hargita utca – Nagyrét utca – Temesvári sgt. – Szabadság tér

Szombat, augusztus 10. – Félszakaszok
III. A félszakasz, 2019. augusztus 10., (10 km), 10.00: Csíkszentkirály – Szentimrei Büdösfürdő. A III. A félszakasz során teljes útlezárásra kerül sor.

III. B félszakasz, 2019. augusztus 10. (122 km), 17.00: Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda – hét kör Csíkszereda utcáin.
Útlezárások, forgalomkorlátozások A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozás lép érvényben.

Csíkszereda:
17.00–17.05 (forgalomkorlátozás): Szabadság tér – Temesvári sgt. – Nagyrét utca
17.40–17.55 (forgalomkorlátozás): Taploca utca – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sgt. – Vár tér – Szász Endre utca – Hóvirág utca – Brassói út
18.30–20.15, Csíkszereda utcáin (teljes útlezárás): Szabadság tér – Temesvári sgt. – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sgt. – Hunyadi János utca – Szék útja – Márton Áron utca – Decemberi Forradalom utca – Temesvári sgt. – Szabadság tér.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA