HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

3. FILMSZEREDA

Székelyföldi Mozgókép Fesztivál


Szeptember 23-án a nulladik nappal megnyitja kapuit a 3. FILMSZEREDA – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál, amelyen a legújabb magyar, illetve román filmek mellett külföldi alkotások is megtekinthetőek.

A harmadik Székelyföldi Mozgókép Fesztivál keretében 13 alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki Moziban 15 vetítés keretében, köztük Oscar-díjas film is lesz, de a gyerekeknek szánt animációs filmek is szerepelnek a műsoron. Az esemény hivatalos megnyitójára szeptember 24-én, kedden 18.45 órától kerül sor, amikor a Csíki Kamarazenekar és Werner Gábor budapesti karmester irányítása mellett filmzene-feldolgozások kerülnek terítékre.

A FILMEKRŐL

A hivatalos megnyitó ugyan kedden lesz, de már hétfőn, az úgynevezett nulladik napon, filmvetítésre kerül sor, amikor a Faci sau taci című román komédia kerül vászonra. Másnap animációs család kaland-vígjátékkal nyitnak a szervezők, hogy végül premierrel zárjanak. Csíkszeredában lesz ugyanis a Déva című film erdélyi ősbemutatója. A film során Katóval ismerkedhetünk meg, a kamasz albínó kislány életének egy töredékével, amely alkotás a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki.


A következő napokban váltani fogják egymást a magyar, a román, illetve a nemzetközi filmek. Csíkszeredában is látható lesz a három Oscar-díjat nyerő Green Book, a Să nu ucizi (Ne ölj) román filmdráma, amely érzékeny portrét nyújt napjainkról, vagy épp Nemes-Jeles László új alkotása, a Napszállta.


A részletes programért felkeresheti az esemény honlapját, vagy a közösségi oldalát, míg a jegyvásárlás bilete.ro oldalon érhető el, vagy a Csíki Mozi jegypénztárában.


A KIEGÉSZÍTŐ PROGRAMOKRÓL


Az elmúlt évek bevett szokása szerint idén is – a Filmszereda körítéseként – kiegészítő programokat kínálnak a szervezők.


A filmekkel kapcsolatos programok közé sorolhatóak a közönségtalálkozók, hiszen négy film – Faci sau taci, Déva, Napszállta, Remélem legközelebb sikerül meghalnod (RLSM) – kapcsán sikerült szereplőket, alkotókat meghívni.


Nagy hangsúlyt kapnak a különböző műhelymunkák is. Itt különböző korosztályok lesznek megszólítva a 7-11 éves korosztálytól a középiskolásoktól az egyetemistákig. De a szervezők a kisebb korosztályokat is igyekeznek bevonni a Csíki Moziba, és a Movie Class révén angol nyelvű, míg a Gutenberg Kiadó szervezésében A Lengemesék őszi története foglalkozásokra kerül sor.


A még jobb hangulatot az esti koncertek fogják jelenteni, amelyet lesz, hogy borkóstoló előz meg. A nyitó napon a Csíki Kamarazenekar koncertjét hallgathatjuk meg, majd jön a BRVLG, a Inocsényka, a Ineflabble, vagy épp a kolozsvári Loose Neckties Society.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA