HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

FILMTETTFESZT − ERDÉLYI MAGYAR FILMSZEMLE

2019. október 3−6. / Csíki Mozi


Különleges tehetségű rendőrnő, titkaikat elfedni igyekvő barátok szilveszter éjszakáján, a világ legértékesebb festményeit megszerző rejtélyes bűnbanda többek közt ők lesznek a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle csíkszeredai főszereplői.

 

Október elején 15 településen zajlik egy időben a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle. A rendezvénynek immár hetedik éve ad otthont Csíkszereda. Idén október 3. és 6. között a Csíki Moziban lesznek láthatóak a legújabb magyar filmek és néhány jelentős filmtörténeti alkotás, emellett közönségtalálkozóra és animációs műhelyre várjuk a filmkedvelőket.

 

Idén 6 nagyjátékfilmet vetítünk Csíkszeredában. A friss magyar filmek között lesznek fordulatos bűnügyi történetek (Az Úr hangja, X – A rendszerből törölve, Ruben Brandt, a gyűjtő) és elgondolkodtató vígjáték (BÚÉK). Közönségtalálkozó keretében, a nézők találkozhatnak az X – A rendszerből törölve film forgatókönyvírójával, Hegedűs Bálinttal. Izgalmas filmtörténeti csemegék is előkerülnek (A tanú, 80 huszár).

Idén is bemutatjuk a közelmúltban készült legjobb magyar rövidfilmeket, a Filmgalopp versenyben pedig erdélyi alkotók dokumentumfilmjei indulnak a Sárga Csikó Díjért. A gyerekeket két filmklasszikussal, a Macskafogóval és a Vízipók csodapókkal, illetve animációs műhellyel várjuk.

 

Október 3., csütörtök

 

17.00 / Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 1.

Ugron Réka: Fiam, Iulian, Püsök Botond: Miyu, Serestély Szilárd: Poftiţi vă rog!

18.30 / Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2.

Csapó Huba: Gyimesek ritmusa, Gödri Attila: Rodion by G.A., Miklós Nóra: Tejjel kifli

20.00 / Bacsó Péter: A tanú* – Eredeti, cenzúrázatlan változat

 

Október 4., péntek

21.00 / Ujj Mészáros Károly: X – A rendszerből törölve*

A film után közönségtalálkozó lesz a film forgatókönyvírójával, Hegedűs Bálinttal.

 

Október 5., szombat

10.00 / Ternovszky Béla: Macskafogó

21.00 / Goda Krisztina: BÚÉK*

 

Október 6., vasárnap

10.00 / Szombati Szabó Cs., Haui J., Szabó Sz.: Vízipók csodapók

11.15 / Animációs műhely 6-10 év közötti gyerekeknek a Vízipók csodapók kapcsán

14.00 / Magyar rövidek

Tóth Barnabás: Susotázs, Cristina Groşan: Átalakítás folyamatban, Andrasev Nadja: Szimbiózis,

Vincze Zoltán: A hívás

15.30 / Sára Sándor: 80 huszár

18.00 / Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő*

20.00 / Pálfi György: Az Úr hangja*

 

A nap közben zajló vetítéseken és a gyerekfoglalkozáson a részvétel ingyenes, az esti nagyjátékfilmekre (*-al jelölve a programban) a belépőjegy ára 10 lej. Jegyek válthatóak a Csíki Moziban működő jegyirodában, valamint online a www.bilete.ro/categorii/cultural/filmtettfeszt/ oldalon.

 

Animációs műhely gyerekeknek

 

A Vízipók csodapók rajzfilmet vetítjük október 6-án, vasárnap 10 órától, majd animációs műhelyre várjuk a 6–10 éves korosztályt, de a szülők is bátran kipróbálhatják magukat. A gyerekprogram során a rajzfilm karaktereiből kiindulva zoetróp készítésére vállalkozunk. A gyerekeknek alkalmuk lesz megtapasztalni a mozgóképnek egy régi és egyszerű formáját. A zoetróp egy olyan berendezés, amely a mozgás illúzióját kelti. Mi ebből a hengeres változatot próbáljuk ki, amelyben a képkockák optikailag keskenyebbé válnak. A program résztvevői a kész szerkezeteket magukkal vihetik a foglalkozás végén. A foglalkozás a vetítést követően két órán keresztül zajlik.

A rajzfilm vetítésén és az animációs műhelyen való részvétel ingyenes. A vetítésre érkezés sorrendjében lehet majd bejutni. Az animációs műhely előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni személyesen a Csíki Mozi jegyirodában lehet vagy online az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/4R1bu5ZqB67pMUa59

 

A 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle teljes csíkszeredai programja a fesztivál hivatalos oldalán böngészhető: www. filmtettfeszt.ro/program/2019/#CSI

 

Kérünk, segítsd a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle sikerét a hír közzétételével, és szeretettel várunk a vetítésekre!

 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA