HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A SZÉKELY BEFOGADÁS EMLÉKNAPJA HAJDÚNÁNÁSON


2019. szeptember 29-én, vasárnap Hajdúnánáson ünnepséget rendeztek a 100 évvel ezelőtt történt székely menekülés és befogadás emlékére.

Az 1916. augusztus végén bekövetkezett román betöréskor Magyarország védtelenül álló keleti vármegyéiből 206 ezer székely kényszerült arra, hogy mindent hátrahagyva elhagyja otthonát. Hajdúnánás és Csíkszereda baráti kapcsolatát ezek a történelmi események mélyítették el, amikor csíkszeredai menekültek befogadásra és ideiglenes otthonra leltek a hajdúk földjén. A város közössége 3200 főnek adott otthont, sok esetben akár másfél-két évre. Ez a hosszú együttélés egy több mint 100 éve meg nem bontható barátság kialakulását eredményezte a hajdúnánási és a csíki székely emberek között.

A hajdúnánási Református Templomban kezdődő megemlékezésen Csíkszeredát Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Füleki Zoltán alpolgármester képviselte. A közös istentiszteleten felidézték az akkori időszakot, a nánási emberek nemes helytállását, emberbaráti segítségét.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ünnepi beszédében a közös kapcsolatok megerősödését emelte ki, melyek a megannyi évtized elfeledést követően, a helytörténészek szívügye nyomán életre keltek, és amelyeket a találkozások mélyítenek el. A 100 évvel ezelőtt történt befogadás „mind, mind olyan példák, amelyekről beszélni kell, amelyeket előtérbe kell helyezni és amelyek jól szolgálják azt a tényt, hogy mi székelyek, Önök hajdúságiak, erdélyi emberek, délvidékiek, felvidékiek és csonka Magyarországon élők mi módon és hogyan tartoznak és kell tartozzanak egymáshoz ma és mindörökké, úgy, ahogy tartoztak egymáshoz annyi évszázadon keresztül.” – hangsúlyozta az elöljáró. A székely harisnya viselése kapcsán, metaforikusan kiemelte: „a mi feladatunk az életben nem az, hogy mindig újat, magunkhoz illőt hozzunk létre, hanem a régit, amit megöröklünk, ami még jó, használható, ami összeköt bennünket az eleinkkel, azt belakjuk és kitöltsük. Igaz ez a személyes használati tárgyainkra, a közvetlen életterünkre is, de igaz ez városainkra, falvainkra, térségünkre, és arra a gyönyörű országra érvényes, amit a Kárpát-medencében az őseink nekünk valamikor megteremtettek.”

A város főterén, a testvérvárosi falon elhelyezett csíkszeredai címert Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere leplezték le.

Az ünnepi megemlékezés végén a Városháza emeleti aulájában a székely befogadás emlékére állíttatott emléktáblát avatták fel, melynek felirata:

„Az 1916 augusztusában Erdélyre törő oláh csapatok elől Hajdúnánásra menekülő székely testvérek, az őket otthonaikba fogadó hajdúnánási családok, a befogadásukat szervező bizottság és annak vezetője dr. Berencsy János polgármester emlékére hálás szívvel állíttatta Hajdúnánás Város Önkormányzata és Csíkszereda Város Önkormányzata.”

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA