HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

IMMÁR NYUGAT FELŐL IS VÉDENÜNK KELL A KERESZTÉNY ÉRTÉKEKET

Mária Út Nemzetközi Konferencia


Meg kell találnunk azt a közös utat, amelyen valóban együtt járhatunk – mutatott rá Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az október 11–13. között Csíksomlyón szervezett IX. Mária Út Nemzetközi Konferencián.

A pápai látogatás jelmondatából kölcsönzött „Járjunk együtt” – zarándok- és tematikus utak sokszínűsége mottóval szervezték idén Csíksomlyón a Jakab Antal Házban  a Mária Út Konferenciát. A szervezők mellett házigazdaként felszólalt Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is.

Mint elmondta: a sors kegyeltjei voltunk idén, amikor a somlyói kegyhely legrangosabb eseményeként a Szentatyát fogadhattuk a nyeregben. „Ez a kegyelmi időszak közvetlenül érintett bennünket, alakított és tanított. Méltósággal viseltük, jó fogadókként a lehető legjobban kívántunk megfelelni a pápai látogatásnak. A Szentatyától örökültük ezt a gyönyörű jelmondatot: »Járjunk együtt«. Remélem, hogy megtanuljuk azt a közös hangot és megtaláljuk azt a közös utat, amelyre a keresztény szellemiség jegyében oly nagy szükség van” – fogalmazott a polgármester.

Ráduly megjegyezte: a kelet–nyugat és az észak–dél irányú, keresztet formáló közép–kelet-európai útvonalak olyan spirituális tengelyt képeznek, amelyen járva az identitását egyre inkább elvesztő Európa visszatalálhat önmagához.

„Nekünk, székelyeknek, a nyugati kereszténység legkeletibb bástyáiként immár nemcsak kelet felől kell védenünk azt a kultúrát és értékrendet, amelyhez tartozunk, hanem nyugat felől is. Nagy kihívás ez számunkra, de az őseinkhez felnőve sikerrel haladhatunk tovább” – mondta az elöljáró, aki végszóként arra kérte a nyugdíjba vonuló Tamás József segédpüspököt, hogy tanácsaival továbbra is mutasson utat nekünk.

A köszöntőbeszédeket követően a jelen levő magyar, román, szlovén és osztrák hívek egymás kezét fogva, saját anyanyelvükön, a másik nemzetért mondták el a Miatyánkot.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA