HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A FIATALOK MÉG KIHARCOLHATJÁK AZ IGAZSÁGOT

’56-os megemlékezések


Csíkszeredában három helyszínen – a Kalász negyedi temető melletti kopjafánál, a Gloria Victis emlékműnél és a Csíki Moziban – tartottak megemlékezéseket az 1956. október 23-án Budapesten kitört forradalom évfordulóján. A városvezetők a fiatalságnak üzenték: ők az a nemzedék, amely tudással és munkával kivívhatja, hogy igazság legyen Romániában.

A két hagyományos helyszínen himnuszénekléssel, ünnepi beszédekkel, szavalatokkal, egyházi áldásokkal, koszorúzással emlékeztek meg 1956 áldozatairól. Jelen voltak a még élő csíkszeredai ’56-osok is.

A déli Kalász negyedi megemlékezésen Füleki Zoltán kifejtette: 63 évvel ezelőtt a jelent maga alá temette a jövő, a mánál fontosabb lett a holnap, a magyar nemzet pedig fellázadt a jelenre rátelepedő diktatúra ellen. A megemlékező iskolások figyelmét felhívva rámuatott: arra is volt példa, hogy 15 éves lánynak harckocsival kellett szembenéznie, ami nem kímélte a kiskorú életét sem.

„Nemcsak Magyarországon voltak harcok, hiszen tehetsége és lehetősége szerint az erdélyi magyarság is részt vett, majd részese volt a meghurcolásoknak is. A magyar szabadságharc azonban nem ért véget: a rendszerváltás után 30 évvel még mindig vannak koncepciós perek, és születnek ugyan örömteli ítéletek is – utalt Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Szőke Domokos alpolgármester perére, a két vezető valamennyi vádpont alóli minapi felmentésére –, de ez még nem a történet vége” – fogalmazott Füleki Zoltán. Az alpolgármester arra intette a fiatalokat: tanuljanak és dolgozzanak, legyenek okosabbak és ügyesebbek másoknál, hogy szebb jövőt teremtsenek, mert ezáltal igazolhatják, hogy nem volt hiábavaló az ’56-osok véráldozata. 

A 1956 téren is százak emlékeztek meg a délutáni órákban. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szintén a fiatalokhoz szólt.

„Az elődeink megmutatták, hogy van, hogy lehet, hogy kell. A tettekből pedig többet tanulhatunk, mint a szavakból. Fogalmazhatok úgy is: ne azt tegyétek, amit mondanak nektek, hanem tegyétek azt, amit tettek az előttetek járók, amit tesznek szüleitek, városi polgártársaitok, falustársaitok” – mondta a polgármester.

Az elöljáró hangsúlyozta: az ’56-os megemlékezéseknek nem volt mindig kelletje Csíkszeredában sem, de teret és emlékművet hoztak létre a dicsőséges események tiszteletére. A tér és az emlékmű addig áll – fejtette ki –, amíg itt vagyunk és megvédjük, amíg visszatekintünk és előrenézünk, amíg magyarul beszélünk. Arra is rámutatott, hogy Románia egyik előző, ékesszóló elnökéről kiderült, hogy együttműködött a Szekuritátéval, a jelenlegi pedig ugyanúgy hazudik a kisebbségek helyzetéről, mint ahogy a korabeli magyar kommunista vezetés is hazudott róla 1958-ban, Marosvásárhelyen.

„Romániát mindannyian ismerjük. Egy-egy kedvezőnek tűnő bírósági ítélet senkit ne tévesszen meg, mert Romániában e száz évben igazság nem volt. Ma sincs. De ti, fiatalok, a mi példánkon felbuzdulva eljuttok oda, hogy kiharcoljátok az igazságot” – üzent az ifjúságnak Ráduly Róbert Kálmán.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA