HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Defibrillátorral és oxigénpalackkal bővült az eszköztár

Csíkszeredai háziorvosi ügyeleti központ


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Szociális Igazgatósága defibrillátort és oxigénpalackot vásárolt a csíkszeredai ügyeleti központ számára. A központot irányító dr. Ölvedi József reméli, nem kell majd használni az új eszközöket, de a korszerű berendezések felkészültség szempontjából fontos előrelépést jelentenek.

A Testvériség sugárút 16. szám alatt éjszaka, hétvégén és munkaszüneti napokon működő háziorvosi ügyeleti központ egyre nagyobb terhet vesz le a megyei kórház sürgősségi betegellátó egységének válláról: évről évre többen fordulnak a központ ügyeletes háziorvosaihoz. Bár a tendencia növekvő, a központ létezéséről még nagyon sokan nem tudnak. Ezen is változtathat a városháza Szociális Igazgatósága által újonnan vásárolt 8870 lej éretékű defibrillátor, valamint az 1900 lejes oxigénpalack megléte, hiszen ezen eszközök a lakosság bizalmát is növelhetik.

„Ezek olyan eszközök, amelyeket sosem szeretnénk használni, de fontos, hogy a rendelkezésünkre álljanak. A defibrillátort szívleállás vagy rosszul működő szív esetén kell bevetnünk. Az oxigénpalackot pedig asztmás roham, fulladásos állapot alkalmával kell használnunk. Mi tulajdonképpen másodrangú betegellátó egység vagyunk, így akinek súlyos problémája van, az nem hozzánk fordul. De minden eshetőségre felkészülteknek kell lennünk” – mondta dr. Ölvedi József.

A permanencia központban – asszisztensével együtt – hat családorvos vállal szolgálatot: dr. Ölvedi József mellett dr. Bakó Bíró Zsuzsanna, dr. Demeter Ferenc, dr. Szakács-Erőss Dénes, dr. Tövissi Melinda és dr. Fülöp Csaba. Hétfőtől csütörtökig 20 órától másnap reggel 8 óráig tart az ügyelet, pénteken 18 órától kezdődően hétfő reggelig tartó, tehát 24 órás állandó hétvégi ügyelet várja a pácienseket. Munkaszüneti napokon szintén egésznapos ügyelet áll rendelkezésre.

Sürgősségi ellátást nem feltétlenül indokló esetekkor (pl. kullancscsípés) célszerű az ügyelethez fordulni, mert ezzel tehermentesítik a megyei kórház sürgősségi osztályát, ahol valóban élet-halál kérdése lehet a gyors beavatkozás.

A csíkszeredai családorvosi ügyeleti központ 2013-ban nyílt meg. 2015-ben 1986 személy, 2016-ban 2030 páciens, tavaly már 2316 lakos fordult hozzájuk, és idén máris meghaladták a 2280 esetet.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA