HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Megnyitás előtt az észak–déli elkerülőút


A kedvező időjárásnak köszönhetően mindkét végén a végleges csomópontokkal adják át a forgalomnak Csíkszereda észak–déli elkerülőútját, ezzel felszabadul a teherforgalom kitettsége alól a vasúti felüljáró. Az előttünk álló tél idejére marad a makadámborítás, majd jövőre aszfalttal burkolják az 1,2 km hosszúságú szakaszt. A megvalósítás szerződött értéke 10,9 millió lej, és a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozza a kormány.

Csíkszereda kelet–nyugat irányú elkerülőútját kizárólag saját alapokból építette meg Csíkszereda Önkormányzata. A 3050 méter hosszúságú szakasz a 12B jelzésű országutat köti össze a Rét utcával. Ennek meghosszabbítása a Brassói úttól a Rét utcáig tartó 1,2 km-es szakasz, amelynek kivitelezésére egy évvel ezelőtt kötött szerződést a polgármesteri hivatal a helyi ING Service Kft.-vel. Az idénre tervezett munkálatok szerződött értéke áfa nélkül 10,9 millió lej.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere november 25-én sajtótájékoztatón kifejtette: az útszakasz mocsaras helyszínen épül, ezért aszfalt csakis akkor kerülhet rá, ha az ideiglenesen makadámmal borított szerkezet már kellőképpen tömörült, és kijavítják a keletkezett elváltozásokat. A két végpontnál levő csatlakozásnál, illetve a Somlyó-patak fölötti hídon ugyanakkor forgalombiztonsági okok miatt eleve szükséges az aszfaltozás. Ezzel a napokban végez a kivitelező, így már csak a táblák kihelyezése marad hátra.

Várakozáson felülinek is nevezhető továbbá, hogy a kerülőútszakasz és a Brassói út találkozásánál a végleges körforgalom is létrejön: korábban egyszerű T-kereszteződésben és ideiglenes táblákban gondolkodtak, de a kedvező időjárásnak köszönhetően végül mégis sikerült kialakítani a véglegesnek szánt körforgalmat, így a forgalmi táblák is véglegesek lesznek.

Amint a táblák kihelyezése is megtörténik, első lépésben az új szakaszra terelik a várost elkerülő gépkocsiforgalmat, második lépésben pedig 3,5 tonnás tengelysúly-korlátozást vezetnek be a vasúti felüljárón, kötelezve így az elkerülőút használatát a nagy súlyú autók számára.

Ezen szakasz megvalósítására 14,87 millió lejt ígért a kormány a Helyi Fejlesztések Országos Programjának második kiírásában (PNDL II.).

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA