HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Pető Intézet Csíkszeredában: sikeres újrakezdés


A tavalyi szünet után idén visszatértek Csíkszeredába a Pető Intézet munkatársai, mitöbb annyira sikeres volt az újrakezdés, hogy jövőre öt alkalommal látogatnak hozzánk. Csíkzsögödben otthonra leltek.

Sajtótájékoztatón számoltak be december 6-án az idei csíkszeredai tevékenységükről a Semmelweis Tudományegyetem Pető András Karának szakemberei: Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Túri Ibolya tudományos dékánhelyettes.

Az eseményen Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere megerősítette: jövőre legalább ilyen szinten és ugyanilyen elhivatottsággal folytatják az együttműködést. Füleki Zoltán alpolgármester kifejtette: a tavalyi szünetet követően szkeptikusan fogadta az újraindulás felvetését, mert mint fogalmazott: minden újraindulás nehezebb az elindulásnál.

„Örülök, hogy az aggályom nem igazolódott be, és nagyon sok ember juthatott hozzá olyan kezeléshez, amelyre egyébként nem lett volna lehetősége” – mondta Füleki.

Csuka Pál kifejtette: a Pető-módszer konduktori képzése korábban csak Budapesten volt elérhető, az illyefalvi kihelyezett központ megnyitása óta azonban Székelyföldön is hozzáférhető. Csíkszereda szerepe éppen amiatt értékelődött fel, hogy a megyeszékhely az illyefalvi képzések gyakorló helyszíne.

„Idén négy alkalommal három-három hetet töltöttünk itt, és 83 felnőtt mellett 40 gyermeknek tudtunk segíteni, közvetetten pedig a szülőknek, a hozzátartozóknak. Jövőre talán öt alkalommal érkezünk ide” – részletezte Csuka Pál, megjegyezve, hogy a csíkzsögödi kultúrotthon teljesen bevált szűrési helyszínként.

Túri Ibolya idén először vett részt az illyefalvi konduktori képzésen, és meglátása szerint kiváló körülmények között képezhetik a Pető-módszer jövőbeni szakembereit. Idén végez az első illyefalvi évfolyam, és közülük két konduktor-jelölt csíkszeredai.

A Pető-módszer a mozgásukban akadályozottak rehabilitációjával foglalkozik új módszerekkel. Csíkszeredában 2014 óta vannak jelen, és jövőre várhatóan februárban térnek vissza a szakemeberek.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA