HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Legyünk mindannyian gazdái a városunknak!


Az időjárás-előrejelzés szerint újabb havazásra számíthatunk. Erre készül a polgármesteri hivatal és a hótakarítással megbízott Eco-Csík Kft. is, de a biztonságos közlekedés érdekében készülniük kell ugyanerre a járművezetőknek és az ingatlantulajdonosoknak is. Csakis közös erővel érhetjük el, hogy ne legyenek forgalmi fennakadások, sérülések!

Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata a közterületek tisztán tartását illetően a városgazdálkodási irányelveket meghatározó 2004/80-as határozatot tekinti jogalapnak. A határozat 35. cikkelye kimondja: a magánszemélyeknek és a jogi személyeknek egyaránt – beleértve a lakószövetségeket is – kötelességük az általuk használt lakóépület előtti járdaszakaszról eltakarítani a havat és a jeget. A hótakarításkor összegyűlt havat, jeget az úttest szélére, közvetlenül a járda mellé gyűjthetik össze, úgy, hogy a gépjárműforgalmat ne akadályozzák vele, és az esővíz-lefolyókat hagyják szabadon. A határozat azt is leszögezi, hogy az udvarról tilos a hó kihordása a járdára vagy az úttestre.

Az 59. cikkely ugyanakkor azt is kifejti, hogy a tulajdonos, a bérlő vagy az ügyintéző kötelessége a hó és a jégcsapok letakarítása a háztetőkről, a teraszokról és az ereszekről.

A fentiek elmulasztása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyekre 78–180 lejes, jogi személyekre pedig 120–540 lej értékű bírság róható ki. A cél nem a bírságolás, hanem az autós és a gyalogos forgalom biztonságosabbá tétele a városban.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton is köszönetét fejezi ki mindazon magán- és jogi személyeknek, akik a havazásokat követően mentesítik az ingatlanjuk előtti járófelületeket a hótól és a jégtől, ugyanakkor az ezt elmulasztókat felkéri, tegyenek eleget kötelességüknek az akadálymentes közlekedés érdekében!

A járműtulajdonosokat arra kérjük, segítsék a hótakarítást azáltal, hogy helyesen parkolnak és nem akadályozzák a hóekék munkáját. Kérünk minden városlakót, jó gazdák módjára tegyenek meg mindent az akadálymentes, csúszásmentes, biztonságos gyalogos és autós forgalom érdekében! Ugyanakkor kérünk mindenkit, hogy a téli körülményeknek megfelelően, óvatosan közlekedjen!

Köszönjük a segítséget és a megértést!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA