HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÉPÜLETEK FELÉRTÉKELÉSE


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya az épületadóra vonatkozóan felhívja az érintettek figyelmét, hogy a nem lakóépületnek minősülő, valamint a vegyes rendeltetésű épületek tulajdonosainak – amennyiben még nem nyilatkoztak róla – március 31-ig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat.

Azon magánszemélyek, akik 2014. 12. 31. előtt vásároltak vagy építettek nem lakóháznak minősülő épületet vagy vegyes rendeltetésű (gazdasági tevékenységnek is helyet adó) épületet, újraértékeltethetik az ingatlanjukat, és benyújthatják az adónyilatkozatukat, valamint a felértékelési jelentést a polgármesteri hivatal 43-as irodájában március 31-ig. Amennyiben ezt elmulasztják, az épületadót a szóban forgó épület adózandó értékének 2 százalékában állapítja meg a hivatal Adó- és illetékosztálya.

Jogi személyek esetében az adózandó érték 5 százalékát alkalmazzák, amennyiben nem nyújtanak be újraértékelési iratcsomót a 2016. 12. 31. előtt vásárolt, épített vagy felértékelt épületekre vonatkozóan – lakó- és nem lakóépületnek minősülő ingatlanokra egyaránt érvényes az intézkedés. Ők a 125-ös irodában nyújthatják be a dossziéjukat.

Amennyiben az épületet az utóbbi 5 évben magánszemély építette vagy vásárolta, vagy pedig az utóbbi 3 évben jogi személy építette, vásárolta vagy értékeltette, akkor az épület adózandó értékének 1,2 százalékával számolnak az Adó- és illetékosztály munkatársai.

A vegyes rendeltetésű épületek esetében az adó végső összegét a lakóépületként használt felületre számolt, valamint a gazdasági tevékenység folytatására elkülönített felületre számolt adórész összegéből nyerik.

A felértékelési jelentést csakis engedélyezett felértékelő készítheti el.

Az adónyilatkozat formanyomtatványa letölthető innen: magánszemélyek, jogi személyek.

A polgármesteri hivatal Adó- és illetékosztálya felhívja az adófizetők figyelmét, hogy a városkasszába befizetendő bárminemű tartozások sorában elsőbbséget élveznek a szabálysértési bírságok befizetései. Tehát amennyiben az adófizetőt például be nem fizetett forgalmi bírságok is terhelik, a helyi adóit csakis a bírságok törlesztését követően fizetheti be.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA