HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

CSÍKSZEREDA A RÉGIÓ EGYIK LEGJOBB PÁLYÁZÓJA


Csíkszereda Megyei Jogú Várost a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség legfőbb pályázói és haszonélvezői közé sorolta Simion Creţu. Az ügynökség vezérigazgatója szerint a 2014–2020-as finanszírozási időszak zárásáig előreláthatólag 21 megkötött finanszírozási szerződése lesz Csíkszeredának mintegy 64 millió euró értékben, ezzel várhatóan a régió első vagy második legtöbb szerződést aláíró városa lesz.

A Központi Fejlesztési Régió hat megyéből áll – Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben –, közülük kettő (Brassó és Szeben) az ország legfejlettebb megyéi közé sorolható, gazdaságilag erős megyeközpontokkal. A hat megyeszékhely közül éppen Csíkszereda a legkisebb, de az uniós alapok lehívásának tekintetében mégis élen jár. Ezt maga Simion Creţu, az ügynökség vezérigazgatója jelentette ki a feburár 27-i, Ráduly Róbert Kálmán polgármesterrel közösen tartott csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

A korábbi, 2007–2013-as periódusra vonatkozóan Creţu arra hívta fel a figyelmet, hogy a 26 millió euró összértékű 13 csíkszeredai projekt mindegyike megvalósult.

A mostani, 2014–2020-as költségvetési ciklusban megpályázott projekteket 2023. december 31-ig kell lezárni. Mindeddig 17 projekt finanszírozási szerződését írták alá (11 tanintézményi épület felújítása, három szerződésben 12 tömbház hőszigetelése, a Kós Károly Szakközépiskola tanműhelyének megépítése, a Micimackó Napközi Otthon felújítása, illetve a szeredai strand melletti zöldövezet-rehabilitációs projekt). A mobilitási projekteket finanszírozó szerződés megkötése előkészítési fázisban áll, és három újabb szerződésből – Ráduly és Creţu lobbijának is köszönhetően, lezárt pályázat újranyitását követően – 23 további tömbház hőszigetelésére lehet számítani. Mindezzel együtt várhatóan 64 millió euróra rúg majd az az összeg, amelyet az aktuális ciklusból Csíkszereda lehív. A vissza nem térítendő összegeket 56 millió lejre becsülte Simion Creţu. A felsoroltak mellett a Harvíz Rt. óriásprojektje további 17,5 millió euró értékű fejlesztést jelent a megyeszékhelynek.

A következő, 2021–2027-es finanszírozási időszakot illetően még nagyon sok a kérdőjel, de az már ismeretes, hogy Csíkszereda pályázni fog a mostani időszakból elmaradó gyalogos és kerékpáros vasúti felüljáró, illetve a 2025-ig érvényes mobilitási stratégiában kijelölt, a várost az Olt jobb oldalán elkerülő terelőút megvalósítására.

Ráduly Róbert Kálmán újságírói kérdésre hangsúlyozta: a munkaerőpiaci kihívásokra a projektek értékének emelésével tudnak válaszolni. Szemléltető adatként közölte: a 11 tanintézményi épület felújítására összesen 750 ezer lej lett volna a terv szerinti önrész, ez az érték azonban mára meghaladja a 27 millió (!) lejt. Ekkora összeg előteremtése csak a jól gazdálkodó városok számára lehetséges, számos önkormányzatot éppen az gátol a fejlesztésekben, hogy saját alapokból nem tudja finanszírozni a projektértékek növelését – fejtette ki.

„Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a fejlesztési régió legjobb pályázóinak egyike. Hozzá köthető a letöbb benyújtott pályázat és a legjobb eredmények. A fejlesztésért sokat tevő politikai csapattal és jól irányított műszaki apparátussal dolgozik, nagyon céltudatosan és eredménykövetően. Különösen örömteli az, hogy a következő finanszírozási ciklusra is határozott víziója van, ezért fontos, hogy a mostani projekteket be tudják fejezni” – fogalmazott a vezérigazgató.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA