HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

KEVESEBBEN, DE SZÉKELYEK SZÁZEZREINEK KÉPVISELETÉBEN

Ezer Székely Leány Napja


Különleges, egyedi időszakban különleges és egyedi ünnepségre kerül sor az Ezer Székely Leány Napja idei alkalmával. A szombati eseményt ezúttal is a Székely Népviselet Napja vezeti fel. Összetartozásunk hagyományos viseletben való kimutatására nagyobb szükség van, mint az utóbbi években bármikor.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest képviselő Tóth Bálint közönségszervező a Városháza gyűléstermében közös sajtótájékoztatón ismertette a július 4-i, szombati Ezer Székely Leány Napja rendezvényének tudnivalóit.

Füleki kifejtette: a járváhelyzet miatti különleges időszak átírta a lehetőségeket, így az Ezer Székely Leány Napja is sajátos lesz idén. A népünnepély része elmarad, a szentmise azonban nem. Az alpolgármester arra kérte a hagyománytisztelő közönséget, hogy ezúttal ne tömegesen, lovasszekerekkel induljanak útnak a somlyói nyeregbe, hanem egyénileg, kis csoportokban, viseletbe öltözve.

Szervezőként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ugyanis arra törekszik, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően legfeljebb 500-an vegyenek részt az eseményen – a távolságtartás előírásainak betartásával –, ennek értelmében már elhatározták, hogy 2021-ben is a Csíkpálfalva községbeli Csíkdelne lesz a tiszteletbeli házigazda. Így nincs tétje annak sem, hogy – a megszokott módon –  a különböző települések minél nagyobb létszámban képviseljék magukat. Füleki Zoltán szavaival élve kevés résztvevőre számítanak, de az a kevés több százezernyi székelyt képvisel majd.

A szervezésben segítségükre lesznek a pálfalvi önkéntes tűzoltók is – közölte Ferencz Csaba polgármester, hangsúlyozva, hogy Csíki Szabolcs delnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész celebrálja a misét.

A jeles ünnepséget ezúttal is a Székely Népviselet Napja előzi meg. A szervezők – élen a kezdeményező Hargita néptáncegyüttessel – arra kérik a székelyeket, hogy bárhol élnek a világon, július 3-án, pénteken is vegyék fel a székely viseletet, és küldjenek fotót a hargitaneptanc@gmail.com e-mail címre vagy az együttes facebook-oldalára.

Az együttes facebook-oldalán egyébként élőben közvetítik a július 4-én, szombaton 11.00 órától kezdődő misét, 19.00 órától pedig a tavalyi ünnepségről készített filmet is levetítik.

Az esemény alkalmat biztosít arra, hogy bizonyítsuk: 100 évvel a trianoni diktátum aláírása után, sosem tapasztalt járványügyi intézkedések közepette is képesek vagyunk lélekben együtt ünnepelni.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA