HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ADÓKÖNNYÍTÉS, ENERGIAHATÉKONYSÁG, KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁS


A szükségállapot két hónapjára 50 százalékos épületadó-kedvezményt és teljes épületilleték-mentességet kapnak azon jogi és magánszemélyek, akik tevékenysége igazolhatóan kárt szenvedett a járványügyi intézkedés idején. Tömbház-hőszigetelésekkel és közvilágítás-korszerűsítéssel az energiahatékonyságon javítanának, a kulturális intézmények pedig tőlük átcsoportosított pénzeket kapnak vissza – döntött mai ülésén a város önkormányzata.

A csíkszeredai városvezetés az eredeti szándéka szerint hat hónapra ítélt volna meg 50 százalékos épületadó-kedvezményt azon jogi és magánszemélyeknek, akiknek a járványügyi intézkedések miatt fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Az ezt lehetővé tevő jogszabálytervezet azonban nem lépett érvénybe, így a 2020/69-es sürgősségi kormányrendelet maradt az adókönnyítés jogalapja. A város önkormányzata ezért a mai ülésén arról döntött, hogy csakis a szükségállapot idejére, két hónapra az épületadókat illetően 50 százalékos adókedvezményt kapnak az arra jogosultak, a városháza pedig ugyanerre az időszakra lemond az épületilletékekről.

Költségvetés-módosítással átcsoportosítottak összegeket az önkormányzat fenntartásában működő kulturális intézményeknek – ezeket az összegeket korábban azért irányozták át, mert a munkaerő-elhelyező ügynökségtől remélték a technikai munkanélküliségre bocsátott alkalmazottak fizetését. Ezen összegeket végül az önkormányzatokra terhelték – részben ez indokolta az újabb költségvetés-módosítást.

Az önkormányzat arról is határozott, hogy módosítják tíz részben hőszigetelt tömbház esetében a további felújítás beruházásának értékét, ezzel biztosítva a kivitelezés folytatását.

A testület elfogadott ugyanakkor egy előtanulmányt, amellyel a város a Környezetvédelmi Alapnál pályázik a következő napokban: 300 ezer lejes önrész mellett 1 millió lej támogatást nyerhetnek a közvilágítási rendszer korszerűsítésére. Ha a finanszírozás létrejön, Csíkszereda 36 utcájában cserélnek le tíz évesnél idősebb lámpatesteket, az új, távvezérlési egységgel ellátott LED-es világítótestek pedig 85 százalékos energiamegtakarítást eredményeznének.

 

2020. július 31.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA