HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

MOBILITÁSI ÓRIÁSPROJEKT: KÉSZÜLNEK A KIVITELEZÉS LICITJÉRE


Ráduly Róbert Kálmán polgármester bejelentette a valaha volt legnagyobb értékű csíkszeredai beruházás-csomag finanszírozási szerződésének aláírását: a 151,8 millió lejes fejlesztés újraszabja a csíkszeredai közlekedést. Csökken az érdeklődés, de megszervezik a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét, a városházi ügyfélfogadás pedig hatékonyan működik – közölte az elöljáró a mai, augusztus 3-i sajtótájékoztatóján.

Csíkszereda polgármestere három témában tájékoztatta az újságírókat: a közelgő sportesemények, a városházi ügyfélfogadás, illetve a város legnagyobb horderejű projektje képezte a mai sajtótájékoztató témaköreit.

 

Gazdaságélénkítő sport

Bár kezdetben több mint harminc csapat érdeklődött a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye iránt, a nemzetközi járványügyi intézkedések miatt alaposan megcsappant – és megtörténhet, hogy tovább csökken – a résztvevők száma: augusztus 3-án reggel már csak 16 csapat szerepelt a listán. Ráduly hangsúlyozta: a versenyt augusztus 5–8. között ennek ellenére is megtartják, mert egyrészt a folytonosságot nem törnék meg, másrészt a költségvetés harmada az idegenforgalmi szolgáltatókhoz jut, amelyeknek jelen helyzetben különösen sokat jelent ez a bevételi forrás.

A verseny alkalmával a következő forgalomkorlátozások lépnek érvénybe:

Pénteken, augusztus 7-én:

11.00–11.05 óra: Szabadság tér–Temesvári sugárút–Nagyrét utca–Taploca utca;

15.20–15.50 óra: Hargita utca–Nagyrét utca–Temesvári sugárút–Szabadság tér;

Szombaton, augusztus 8-án:

10.00–13.30 óra: teljes útlezárás a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei úton;

16.30–16.30 óra: Szabadság tér–Temesvári sugárút–Nagyrét utca–Taploca utca;

17.00–17.15 óra: Taploca utca–Márton Áron utca–Decemberi forradalom utca–Temesvári sugárút–Vár tér–Szász Endre utca–Hóvirág utca–Brassói út.

A kerékpár után, augusztus 9-én, vasárnap a távfutásé a főszerep: ekkor szervezik meg a szintén nagy hagyománnyal rendelkező Tusnád Ásványvíz Maratont. A verseny szabályzata letölthető a városháza honlapjáról (www.szereda.ro).

 

Hatékony ügyfélszolgálat

Mint korábban közöltük, a városházi ügyfélszolgálat két osztály esetében visszatért a járványügyi korlátozások előtt bejáratott órarendhez.

A hivatal épületében működő Lakosságnyilvántartó közszolgálat, valamint a Mikó-várba költöztetett pénztár hétfőn, kedden és csütörtökön 8.00–13.00, valamint 14.00–17.00 óra között fogadja az ügyfeleket, szerdán és pénteken pedig 8.00–13.00 óra között. Ráduly megjegyezte: a pénztár már nem fog visszaköltözni a korábbi helyére, hanem a Postabank régi épületében kialakítandó ügyfélszolgálati épületbe költözik.

A Szociális igazgatóság munkatársai ugyanakkor keddi és csütörtöki napokon 9.00–11.00 óra között a Közüzemek Rt. korábbi székhelyén (Akác utca 1. szám) fogadják az ügyfeleket.

 

151 millió lejes fejlesztés kivitelezésére készülnek

Ráduly Róbert Kálmán bejelentette: július 21-én aláírták a város fenntartható mobilitási tervének finanszírozási szerződését. A Központi Fejlesztési Régióval aláírt szerződés értéke 151,8 millió lej, ebből a vissza nem térítendő uniós és állami hozzájárulás 114,4 millió lejre rúg, a maradék 37,4 millió lejt pedig a város a saját költségvetéséből biztosítja.

A mobilitási tervnek hat eleme van: a Hargita utca felújítása, a Kossuth Lajos utca (ezzel együtt részben a Márton Áron utca, a teljes Decemberi forradalom utca és szintén részben a Temesvári sugárút felújítása), a vasúti felüljáró újjáépítése, a buszpályaudvar felújítása, 23 környezetbarát autóbusz vásárlása, valamint forgalommenedzsment elemek alkalmazása.

A mobilitási terv elsősorban a gyalogos, másodsorban a kerékpáros közlekedést részesíti előnyben, harmadsorban a tömegközlekedésnek kedvez, az autós forgalmat pedig – összhangban a fejlett országokban alkalmazott trendekkel – háttérbe szorítja. A felüljáró újjáépítésére kevés a szakcég, ezért Ráduly a projekt legnagyobb kockázatának nevezte. Hozzátette: a felüljáró projektjének, a buszpályaudvar felújításának és a buszvásárlásnak az esetében a következő hetekben már meghirdetik a kivitelezésre a közbeszerzést.

 

2020. augusztus 3.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA