HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ERDÉLY KÖNYVÜNNEPÉRE KÉSZÜL CSÍKSZEREDA

Az 5. Csíkszeredai Könyvvásár programja


A csíkszeredain kívül valamennyi rangos erdélyi könyvvásár elmarad idén, így az Erőss Zsolt Arénában holnap, szeptember 24-én kezdődő kulturális rendezvényosorozat a teljes Erdély könyvünnepének tekinthető. 20 kiadó várja a könyvrajongókat.

A hátráltató körülmények ellenére a könyvkínálat szempontjából ugyanolyan színvonalra számíthat a kultúrafogyasztó közönség, mint amilyen megszokható volt a Csíkszeredai Könyvvásártól – közölte sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán polgármester. A járványügyi intézkedések miatt magyarországi kiadók sajnos nem lehetnek jelen a szeptember 24–27-i vásáron, de erdélyi könyvműhelyek közvetítésével az ők kiadványaik is megtalálhatók lesznek a standokon. Összesen 20 kiadó erősítette meg jelenlétét.

A rendezvénysorozat gyermekeknek szóló megnyitója szeptember 24-én, csütörtökön 12.00 órától kezdődik a spesiszentgyörgyi Folker zenekar koncertjével, a hivatalos megnyitó pedig 18.00 órakor kezdődik. Pénteken és szombaton 10.00 és 19.00 óra között tart nyitva az aréna, vasárnap pedig 14.00 órakor zárul az esemény.

Minden estét kísérőprogram zár. Csütörtökön 19.00 órától Bogdán Zsolt színművész Bartis Attila Amikor című darabját adja elő – ez lesz a könyvvásár egyetlen fizetős eseménye (jegyek a bilete.ro portálon és a Csíki Mozi jegypénztárában válthatók). Pénteken 19.00 órától a Timeless Quartet Hallgass a sorok között című zenei kollázsára, szombaton ugyanebben az időben a KVAB együttes koncertjére várják a közönséget. Vasárnap 11.00 órától a Mese7es szórakoztatja a gyermekeket.

Csütörtöktől a viszonteladók részlege zárva tart az élelmiszerpiacon, az arénába az egyetlen bejárat az autóbehajtó lesz. Egyhasználatú maszkokat, kesztyűket a szervezők biztosítanak.

Ráduly rámutatott: az 5. Csíkszeredai Könyvvásár nyomatékosítja, hogy Csíkszereda elkötelezett az irodalom és a könyvkiadás iránt, egyben igazolja, hogy a város képes önerőből is megszervezni a rangos eseményt. A szervező Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának szokásos szakmai partnere a Bookart és a Gutenberg Kiadó, és – a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében – jelentős összeggel támogatja a rendezvényt az Iskola Alapítvány.

 

A RÉSZLETES PROGRAM:

 

2020. szeptember 24., csütörtök

 

12.00 / A Csíkszeredai Könyvvásár megnyitója gyerekeknek – Folker zenekar (Sepsiszentgyörgy)

17.00 / HARGITA Kiadóhivatal: A száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat új köteteinek bemutatója. Előadók: Borsodi L. László, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos

18.00 / A Csíkszeredai Könyvvásár megnyitója

18.15 / GUTENBERG Kiadó – Kürti Andrea kiállítás-megnyitója, László Noémi Műrepülés c. kötetéhez készült illusztrációiból, megnyitja Túros Eszter művészettörténész

19.00 / Bartis Attila: Amikor – Bogdán Zsolt előadása

 

 

2020. szeptember 25., péntek

 

 

12.00 / GUTENBERG Kiadó – gyerekkönyv-bemutató – Kozma Mária: Régiségek Homoród mentén (Történelmi regék), illusztrálta Fazakas Ildikó.

13.00 / A HARGITA NÉPE Kiadó könyveinek bemutatója

14.00 / Takács István 90 – Csíkszeredától Csíkszeredáig c. könyv bemutatója – Ráduly Róbert Kálmán közreműködésével

15.00 / HARGITA Kiadóhivatal: Balázs K. Attila: Homokóriás és Borcsa Imola: Magnebéhat novelláskötetének bemutatója. A köteteket ismerteti, a szerzőkkel beszélget Zsidó Ferenc

16.00 / Akiért az angyal szólt – a Nagy Ödön életéről és munkásságáról szóló képzőművészeti monográfia bemutatása

17.00 / A BOOKART Kiadó új köteteinek bemutatója – Domokos Zsófia, Márton Evelin

18.00 / MÚRE díjátadás – a Várad Folyóirat szervezésében

19.00 / Timeless Quartet: Hallgass a sorok között – filmes könyvadaptációk zenei kollázsa

 

 

2020. szeptember 26., szombat

 

11.00 / A VÁRAD folyóirat bemutatkozása – előadó: Szűcs László

13.00 / Dr. Antalka Ágota: Modern világunk népbetegsége a kiégés 

Mentor Könyvek Kiadó, 2020. – könyvbemutató

A szerzővel a kiadó vezetője, ifj. Király István beszélget

15.00 / GUTENBERG Kiadó: Balázs Lajos: Cérna és tű (A paraszti világ szerelmi eposza), illusztrálta Muhi Sándor

16.00 / MARK HOUSE Kiadó: A konstruktív kommunikáció kulcsa című kötet bemutatója. Bemutatják a fordítók: Ugron Zsuzsánna-Karolina és Lőrincz Attila kommunikációs szakemberek Kézdivásárhelyről

18.00 / GUTENBERG Kiadó – László Noémi: Műrepülés, illusztrálta Kürti Andrea. A szerzővel és az illusztrátorral Kész Orsolya beszélget.

19.00 / KVAB-koncert

 

 

2020. szeptember 27., vasárnap

 

11.00 / Mesehetes zenekar – gyerekkoncert

14.00 / Könyvvásár-zárás

 

 

 

* Fenntartjuk a programváltoztatás jogát.

 

 

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

2020. szeptember 23.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA