HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÚJABB MŰSZAKI ÁTVÉTELEZÉSEK


További két utcafelújítás, illetve egy iskolai épület korszerűsítésének a munkálatait vételezte át ma, október 20-án Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A Lejtő utcát kizárólag önerőből, a Zsögöd utca felső szakaszát nagyrészt kormányzati támogatásból, az Octavian Goga Főgimnázium bentlakását pedig az Európai Unió és a kormány részfinanszírozásából újították fel.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala két régóta kezdeményezett útfelújításnak ért a végére: átvételezték a Lejtő utca és a Zsögöd utca felső szakasza felújításának munkálatait.

A mindössze 121 méter hosszú, a Petőfi Sándor és a Jegenyék utcát összekötő Lejtő utca igencsak sok fejtörést okozott: előbb a megvalósíthatósági tanulmánynál akadt el a folyamat, majd a kivitelezési közbeszerzésnél is csak a negyedik licit bizonyult sikeresnek. A szentegyházi Andesit Impex Kft. megbirkózott a feladatokkal: megoldotta az esővíz-elvezetést, erős alapozást követően pedig a korábbi burkolathoz hasonlóan kockakővel borította az utcát. Idegenek gépkocsival történő behajtását sorompó gátolja meg, megakadályozva így illetéktelenek behajtását a sétálóutcára is. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint a Lejtő utcával tulajdonképpen kibővült a sétálóutca. A projekt összértéke 634,1 ezer lej.

A Zsögöd utca felső, a lovardától a Natúr lakópark bejáratáig tartó 1305 méter hosszú szakaszának felújítása ugyancsak sok kihívást rejtett – többnyire csak a Natúr lakópark mintegy 200 lakóját kiszolgáló, de nagy értékű beruházás lévén a területi adottságokból fakadóan, illetve a külső források bevonása terén. Végül a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL) sikerült megpályázni 1,27 millió lejt, amely a 2,11 millió lejes összértékű beruházás költségeinek 60 százalékát fedezi. Az átvételezésen Szőke Domokos alpolgármester kifejtette: a kivitelezés folyamán adódtak gondok a tervvel is, de végül sikerült megtalálni lehető legjobb megoldásokat. Elmondta: mint minden beruházásnál, itt is érkeztek negatív észrevételek, például az út szélességét vagy a leválasztott sáv indokoltságát illetően. „A terület tulajdonjogi viszonyainak függvényében szükség volt a kompromisszumos megoldásra: az alacsony forgalom biztonságossá tétele érdekében lassított forgalmat és leállósávokat biztosítottunk az autóvezetőknek, és leválasztott sávot a gyalogosok, kerékpárosok számára. Látva a gyalogosokat, biciklizőket, babakocsit tolókat, utólag is úgy gondoljuk, hogy jó döntés volt, hiszen létjogosultsága van ennek a külön sávnak” – fogalmazott az alpolgármester.

A három közül az Octavian Goga bentlakása a legköltségesebb beruházás: összértéke 4,66 millió lej. Az Európai Unió finanszírozása 1,50 millió lej, a kormányzati hozzájárulás értéke 230 ezer lej, a 2,73 millió lejes különbözet pedig a város önrésze. A kivitelezés során a helyi Tectum Company hőszigetelte a falakat és a lapostetőt, kicserélte a villany-, a fűtés-, a víz- és szennyvízhálózatot, újravakolta és újrameszelte az összes helyiséget. A tetőre fotovoltaikus napelemrendszert telepítettek.

Ugyancsak a mai napon soron kívüli önkormányzati ülést tartott Csíkszereda Önkormányzata, és a költségvetés újbóli módosításával egyebek mellett a záruló projektek végösszegeit állapították meg – ez azért volt szükséges, mert a későbbiekben nem lesz lehetőség módosítani a beruházási listát. Így az Octavian Goga bentlakása bejáratának javítására is pénzt különítettek el, mert ez nem képezte részét az uniós társfinanszírozásból megvalósult projektnek.

A költségvetés-módosítás egyébként több oktatási intézmény kérelmének megfelelően a digitális oktatáshoz szükséges eszközök – főként laptopok – vásárlásához is anyagi fedezetet rendelt.

Az átvételezések mindegyikén jelen volt Ráduly Róbert Kálmán polgármester, az illetékes alpolgármester, valamint a tervező, a kivitelező, a minőségi ellenőr és a városházi szakiroda képviselője.

 

2020. október 20.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA