HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÚJRAGONDOLT ILLETÉKEK, ÉSZSZERŰ ADÓZÁSI BESOROLÁS


Módosultak egyes illetékek, és a helyi adók egyensúlyának biztosítása jegyében egységes szempontok alapján újracsoportosították az utcákat.

Az év utolsó önkormányzati ülésének régóta belengetett két napirendi pontja a 2021-es helyi adókat és illetékeket szabályozó határozat módosítása és az adózási kategóriák újragondolása volt.

A helyi adók és illetékek terén újdonságokat hoz az új adótörvénykönyv, de kisebb-nagyobb módosulásokat már a helyi önkormányzat is eszközölt. Leglátványosabb a közélelmezési illeték csökkentése a 2019-es szintre: az 500 négyzetméternél kisebb felületű egységek 1500 lej helyett ismét 250 lejes havi illetéket fizetnek, az ennél nagyobb felületűek pedig 2000 lej helyett 500 lejt. A piac felújításának és a lakónegyedi piacok tervének szellemében újragondolták a piaci illetékeket. Könnyítés továbbá a jogi személyeknek, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan ők is csak ötévente kötelesek felértékeltetni a tulajdonukban levő épületeket.

A Csíkszereda belterületén fekvő utakat, utcákat egységes szempontok alapján csoportosították. Egy-egy pontot jelent az ivóvíz, a szennyvíz, az esővíz-elvezetés megléte, a földgázhoz, valamint a villanyáramhoz való hozzáférés, illetve az aszfalt- vagy betonburkolat és a városközponti fekvés. Egy-egy pontlevonással jár ugyanakkor, ha nehéz a behajtás, ha teherforgalom vagy intenzív forgalom jellemzi az utat, illetve ha szociális szempontból hátrányos az adott övezet. A maximális 7 pontot elérő utcákat az A-csoportba sorolták be, az 5-6 pontot elérőket a B-kategóriába, a 3-4 pontosakat a C-be, az ennél is kisebb pontszámmal rendelkezőket pedig a D-be. A változások az utóbbi évek felújításainak, hibajavításainak, új utcák létrejöttének és a feltételrendszer egységesítésének tudhatók be. Ezek alapján példáuk B kategóriából D-be sorolták Szécsenyt és a C-be Zsögödfürdőt, a tehermentesülés viszont C-ből B-be léptette elő a Rét utcának a két körforgalom közti szakaszát és az ennek szomszédságában levő Forrás utcát.

Ugyancsak a mai ülésen fogadták el Csíkszereda 158 nevet tartalmazó utcanévjegyzékét is.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA