HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

MAGYAR KULTÚRA NAPJA: VÁLTOZATOS VÁLASZTÉK


A népművészet, a színjátszás és a csángó kultúra is fontos szerepet kap január 22-én, a magyar kultúra napján Csíkszeredában.

Átfogó, egész napos műsorral készül a Csíki Játékszín. 15.00 órától a csíkszeredai Péter Bea író, újságíró első drámájának, a Búcsújárásnak tartják a felolvasószínházi premierjét. A humoros történetnek az első fejezetét olvassák fel a színművészek, majd beszélgetés következik a szerzővel. A színház előterében szervezett eseményre a belépés ingyenes. 18.00 órától Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című nagytermi előadását tekintheti meg a közönség. Az említettek mellett a színházban délelőtt gyermekelőadás nyilvános próbáját mutatják be, este pedig színházpedagógiai foglalkozás kezdődik meghívott közönség számára.

17.00 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban szerveznek könyvbemutatót érdekes témában: Halász Péter Az első csóktól az első gyermekig – Párválasztás, házasság, gyermek a moldvai magyaroknál című kötetét mutatják be. A kötetet Balázs Lajos néprajzkutató mutatja be, a szerző videón jelentkezik be.

19.00 órától a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és bandája lép fel a Szakszervezetek Művelődési Házában. A Magyar népzenei koncert a Kárpát-medencéből című turné csíkszeredai állomásán Csíkszereda Polgármesteri Hivatala szervezőként a jegyek bevételét a somlyói tűzkárosultak megsegítésére fordítja.

Ugyancsak ezen a napon érkezik Csíkszeredába – a polgármesteri hivatal és a megyei tanács együttműködésében – a Geofolk népviseleti gyűjtemény: a világ 56 országának mintegy 1700 népviseletét péntektől láthatja Csíkszereda közönsége a Szabadság téren. 

A magyar kultúra napjának rendezvénysorozatába illeszkedik a Hargita Megyei Kulturális Központ jövő hétfői eseménye: a Szép Fehér Annácska című balladajátékot Márdirosz Ágnes, a Csíki Játékszín színművésze mutatja be a kulturális központ Temesvári sugárút 4. szám alatti pincetermében.

 

2021. január 19.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA