HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

FONTOS TUDNIVALÓK A NEM LAKOSSÁGI ÉS A VEGYES RENDELTETÉSŰ ÉPÜLETEKRŐL


Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adó- és illetékosztálya emlékezteti az adófizető magánszemélyeket, hogy a tulajdonukban vegyes rendeltetésű épületek bejelentésének határideje 2021. március 15-ig. Ugyanakkor a 2015. december 31. óta újra nem értékelt nem lakossági rendeltetésű, valamint vegyes rendeltetésű ingatlanok esetében 2021. március 31. a felértékelési határidő.

A nem lakóépületnek minősülő ingatlanok értelemszerűen olyan épületeket foglalnak magukban, amelynekben nem laknak életvitelszerűen. Vegyes rendeltetésű épületnek pedig azon ingatlanok minősülnek, amelyeknek egy részét lakóházként használják, más részében pedig gazdasági tevékenység zajlik (kereskedelmi felületek, ügyvédi vagy közjegyzői iroda, szálláshely, orvosi rendelő, szépségszalon, sportterem stb.).

A nem lakossági rendeltetésű épületeknél viszonylag egyszerű a helyzet: esetükben az épületadót az adott épület adózandó értékének 1,2 százalékában állapították meg, de amennyiben 2015. december 31. óta nem nyújtott be újabb felértékelést, 2 százalékra nőhet a kulcs. Ennek elkerülése érdekében 2021. március 31-ig kell leadniuk a naprakész dossziét, benne az engedélyezett értékbecslő által kitöltött felértékelési bizonylattal.

A vegyes rendeltetésű épületek esetében kissé más a helyzet. A magánszemélyek tulajdonában levő vegyes rendeltetésű épületek adójának megállapítása az Adótörvénykönyv 459-es cikkelyének szellemében  történik, amely kimondja:

a)      a 2020. december 31-én vegyes rendeltetésű épületet tulajdonló magánszemélyek saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot kötelesek benyújtani 2021. március 15-ig a nem lakófelületként hasznosított felület méretéről, ebben közölniük kell annak a személynek a nevét is, aki fizeti a nem lakossági rendeltetésű épületrész közköltségeit.

b)      kivételt képeznek az a) bekezdésben foglaltakhoz képest azok, akik az ITL 001-2016-os számú formanyomtatvány alapján 2020. december 31. előtt már nyilatkoztak a más rendeltetésű felületről az adó- és illetékosztálynak.

A felértékelés esetükben nem kötelező, de ha 2021. március 31-ig nem nyújtják be a felértékelési iratcsomót, az ők esetükben is az épületrész adózandó értékének 1,2 százaléka helyett 2 százalékában állapítják meg az épületadót.

A nyilatkozat formanyomtatványa letölthető innen.

 

2021. február 10.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA