HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

KÉTFÉLE ÁLLÁSPONT KÖZELÍTÉSÉVEL RENDEZETTÉ VÁLNAK A ZÖLDÖVEZETEK

Octavian Goga negyed felújítása


Mint ismert, Csíkszereda újabb nagyszabású lakónegyed-felújításának helyszíne a városközponti Octavian Goga negyed. A közel 14 millió lej összköltségvetésű beruházás a zöldövezet rendezését is magában foglalja.

A lakóövezet fáinak jelentős része átgondolatlanul volt ültetve: a földszinti és az alsóbb emeleten lakók számára beárnyékolja a lakásokat, illetve rendezetlenül helyezkednek el. Az évek során ráadásul több fenyőfát megcsonkítottak: a tetejüket levágták.

A lakónegyed átfogó felújításának része a meglévő fák egy részének kivágása, illetve újak ültetése. A felújítási terv elfogadását megelőzően a városháza megkérdezte a lakosság véleményét lakossági fórum keretében – ekkor már nyilvános volt az összesen 211 fa eltávolítását elővetítő kivágási terv is. A polgármesteri hivatal következő lépésként a lakószövetségekkel is egyeztetett, amelyek a lakossági igényeket tolmácsolva további 20 fa kivágását kérték. A környezetvédelmi ügynökség 16 esetben jóváhagyta a kérést.

A lakosságnak tudatában kell lennie annak, hogy a helyiek részéről két álláspont feszül egymásnak: minél több fa megóvása, illetve minél több nagy fa kivágása. A polgármesteri hivatal ezt a két nézőpontot igyekszik minél közelebb hozni egymáshoz, és folyamatosan egyeztet a szakmai közeggel: a környezetvédelmi ügynökséggel. Figyelembe kell venni, hogy a rendezetlenség és az alsó szintek beárnyékolása miatt nem maradhat meg a legtöbb meglévő fa, másrészről viszont nem vágható ki az összes nagy fa sem, pusztán azért, mert nagyok és régiek. Egészséges, terebélyes fáknak is maradniuk kell az övezetekben.

Csíkszeredában mindeddig valamennyi lakónegyed felújításakor több fát ültettek, mint amennyit kivágtak. Ezúttal ez tarthatatlan, mert a kaotikus faültetések miatt most jött el az alkalom, amikor rendet lehet tertemteni. Helye lesz így 15 új fenyőfának, 129 lombhullatónak, 1910 bokornak, 2074 folyóméter zöldsövénynek, több mint 110 négyzetméter virággruppnak, és 5500 négyzetméteren újítják fel a gyepet.

A lakónegyed-felújítás most a fakivágásokkal folytatódik: az évnek ez az a szakasza, amikor ezek a beavatkozások elvégezhetők. Ezért az elmúlt napokban lebélyegezték a kivágásra szánt fákat, egyelőre a kivágási tervben szerpelőkét. Hamarosan a lakossági igényre kért és jóváhagyott 16 további fát is megjelölik.

A zöldövezetek rendezése mellett padok és egyéb utcai bútorok, játszóterek és önálló játszóelemek, ivóvízkút, rendezett járófelületek, új közvilágítási hálózat, biztonsági kamerarendszer, zárt kerékpártározók járulnak hozzá ahhoz, hogy élhetőbbé váljék a negyed.

 

2021. február 25.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA