HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

INGATLANVÁSÁRLÁSOKRA KÉSZÜL CSÍKSZEREDA


Öregotthon, bölcsőde, iskola, több típusú tömbház, fiataloknak szánt területek, lakónegyedi egészségügyi központok – csak néhány azon nagyszabású tervek közül, amelyeket Csíkszereda városvezetése a következő évek kiemelten fontos beruházásainak tekint, és amelyek csak akkor jöhetnek létre, ha földterülettel, esetleg épülettel rendelkezik az önkormányzat. Ezért már az idei, április közepére várható költségvetés alakulását is nagyban befolyásolja az ingatlanvásárlási szándék.

 

A városházi szakosztályokkal hónapok óta folynak az egyeztetések azt illetően, hogy milyen rendeltetésű ingatlanok megvalósítása szükséges a következő években a szociális, tanügyi, egészségügyi és egyéb infrastruktúrák javítása érdekében. Az alapvető probléma minden esetben azonos: nem igazán áll az önkormányzat rendelkezésére olyan terület, amelyen megvalósítható az adott terv. Korodi Attila sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy már az idei költségvetésben meglátszik majd az ingatlanvásárlási szándék.

„A várost anyagilag nagyon megterhelik majd ezek a vásárlások, de tisztában kell lennünk vele, hogy ezek a fejlődés előfeltételei. A közpénzből történő ingatlanvásárlásokat ugyanakkor szigorú előírások szabályozzák, és a törvények alapján fogunk eljárni. Elrugaszkodott árakon nem vásárolunk sem területet, sem épületet” – hangsúlyozta a polgármester.

Az elöljáró elmondta: idősotthon, bölcsőde, legalább egy – de lehetőleg két – új iskola építése számára mindenképpen területre van szükség. Ugyancsak telket vásárolna a városvezetés arra a célra, hogy hozzáférhető áron fiatal családok letelepedésére ajánlja fel. A fejlesztési minisztériummal arról egyeztettek – sorolta tovább –, hogy három típusú tömbház építésére ugyancsak szükség van: két ANL-s tömbházra, két szociális lakásokat magában foglaló tömbházra, valamint egy készenléti lakásokkal ellátott tömbházra mutatkozik igény Csíkszeredában. Tömbházak építésére alkalmas lehet a Suta sétány mögötti meglévő terület. Indokolt lenne krízisközpont létrehozása is raktárfelületekkel, felvállalt célkitűzés ugyanakkor egészségügyi házak (orvosi rendelők, gyógyszertárak) létrehozása a lakónegyedekben, a városközponttól távol. Ebben az esetben meglévő épületek vásárlásában is érdekelt lehet a város. Ipari inkubációs központ és felnőttképzésnek helyet adó ipari központra szintén szükség volna, és ezek létrehozása is ingatlant követel. Ugyancsak indokolt mélyszegénységben élők számára komplex lakhatási felületnek megfelelő ingatlan vásárlásra. Sport terén velodrom pályára és küzdősportoknak otthont adó épületre volna a legnagyobb szükség – e téren a belügyminisztérium irányába nyitna a város, és együttműködést remél a csendőrséggel, amelynek a Kalász negyed közelében terület van a tulajdonában, részben hasonló beruházási tervekkel.

Korodi hozzátette: az ipari övezetek tönkrement épületeinek karbantartása és a területek tisztán tartása érdekében szabályzatot szándékoznak létrehozni, hogy az ingatlantulajdonosokat fejlesztésre, törődésre sarkallják. Az esetleges illetékekből befolyó összegeket gazdaságfejlesztésre fordítaná a város. Ugyancsak idén induló folyamatként tisztáznák a problémás utcák tulajdonjogát, és az ezzel járó költségek szintén jelentős anyagi terhet rónak a városkasszára.

A polgármester hangsúlyozta: ez a szemléletváltás többéves folyamat kezdete.

 

2021. március 3.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA