HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

AZ ÁTKOS IDŐKRŐL A FELNÖVEKVŐKNEK IS TUDNIUK KELL


A kommunizmus politikai foglyainak romániai emléknapja alkalmából a meghurcoltakra, meggyilkoltakra emlékeztek ma, március 9-én Csíkszeredában is. Korodi Attila a megemlékező beszédében kifejtette: a még élő ’56-os hősöket meg kell ismerniük a felcseperedő nemzedékeknek. Ebben kéri az iskolák támogatását.

 

 

A Volt Poltikai Foglyok Szövetségének Hargita megyei szervezete idén is a foglyok emlékét őrző emlékműhöz hívta a megemlékező csíkszeredaiakat. A himnuszok elhangzását követően ünnepi beszédek, szavalatok hangzottak el. A csíkszeredai ’56-osok nevében Nagy Benedek szólt a jelenlevőkhöz.

„Nekünk, akik gyerekként megértük a kommunista időket, megadatott az, hogy érzékelhessük az önkényuralom és a jobb idők közötti különbségeket. A mai ifjúságnak van-e lehetősége arra, hogy szembesüljön átkos időszakkal, amelynek számtalan tanulsága meg kell határozza az életüket, a gondolkodásmódjukat, az értékrendjüket, a közösséghez való kötődésüket? – tette fel a kérdést Korodi Attila polgármester.

Megemlékező beszédében rámutatott: volt egy olyan világ, amit soha nem szabad megismételni, és ebben nyújthat hiteles támpontokat, ha 1956 csíkszeredai meghurcoltjai nyílt történelemórákon a mostani felső tagozatos és középiskolás diákoknak mesélnének sorsukról. A polgármester az iskolák együttműködését kérte ebben. „A fiataloknak tudniuk kell, hogy volt idő nem is olyan régen, amely annyi sebet hagyott a közösségünkben, a városunkban, a családjainkban, hogy részlegesen sem térhet vissza!”

 

2021. március 9.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA