HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EIGEL ERNŐRE EMLÉKEZÜNK


Pedagógus-legenda hagyott itt bennünket. Eigel Ernő tanár úrtól már csak onnan tanulhatunk, ahová nem ér el a térgeometria sem: az örökkévalóságból figyeli mindenkori tanítványait.

A néhai matematikatanár 1932. december 30-án született Csíkszeredában. A Katolikus Gimnázium tanulójaként a második román hatalomátvétel idején családjával Budapestre menekül. A család 1946-ban tér vissza Székelyföldre, ezzel együtt pedig Eigel Ernő a Katolikus Gimnázium kötelékébe. 1954-ben a Bolyai Tudományegyetemen szerez matematikatanári képesítést, első szolgálati helye Barót. Fiatal tanárként máris igazgatói tisztségbe választják, az 1956-os budapesti forradalom hatásai miatt azonban leváltották. 1960-ban tér vissza Csíkszeredába a gimnáziumba, ahol 1966 és 1978 között iskolaigazgatóként tevékenykedett. A rendszerváltást követően, 1990 januárjában visszaválasztják igazgatónak, és 1994-es nyugdíjazásáig betölti az intézményvezetői tisztséget. A sors fintora, hogy az első osztályt még román tannyelven kezdte 1939-ben, utolsó hazai pedagógusi tisztsége idején pedig újraszervezte a gimnázium magyar tannyelvű oktatását. Ugyanebben a négyéves időszakban önkormányzati képviselőként a városáért, a frissen megalakult Romániai Magyar Cserkészszövetség első igazgatójaként pedig a gyermekmozgalom kibontakozásáért vállalt áldozatkész, önzetlen munkát. Nyugdíjas éveit a magyarországi Gyulán töltötte, ahol még négy évet oktatott vendégtanárként.

„Folytonosan arra törekedtem, hogy lehetőleg az osztály minden tanulója szellemileg is mindvégig jelen legyen a tanítási órán” – fogalmazott Eigel Ernő. Pedagógusi képességeivel a diákság szellemi jelenlétét érte el, intézményvezetői elhivatottságával pedig kivívta, hogy a Márton Áron nevét felvevő gimnázium a kisebbségi magyar oktatás egyik legerősebb bástyájává váljon.

A tanár úr 2021. március 12-én hosszas, türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.

Bár az utóbbi bő 25 évben fizikai értelemben többnyire elszakadt Csíkszeredától, az általa kifejtett pedagógusi tevékenység ismeretében kijelenthető, hogy szellemi értelemben sosem fog eltávolodni a várostól: tanítását, örökségét büszkén viseljük, hamvai pedig a szülőföldben nyernek végső megnyugvást.

Példájáért, érdemeiért Csíkszereda polgármestere és önkormányzata posztumusz Pro Urbe díjjal köszöni meg Eigel Ernőnek a jelenlétét. Tiszteletére a városháza homlokzatára kifüggesztettük a gyászlobogót.

Nyugodjék békében, Eigel tanár úr!

 

2021. március 16.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01





 



KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


 



 



GALÉRIA