HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

KEZDŐDIK A RÉG VÁRT TORNATEREM ÉPÍTÉSE


Pont kerül egy évek óta tartó, többrendbeli tanulmány- és tervmódosításokkal, illetve eredménytelen közbeszerzési eljárásokkal nehezített folyamat végére: április 1-jén munkakezdési utasítást kapott a Nagy István Művészeti Középiskola tornatermének építésével megbízott cég.

„Hosszú időszak áll a mai kezdés előtt” – vezette fel a beruházás történetének ismertetését Korodi Attila polgármester a csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatón. Mint mondta, a legelső megvalósíthatósági tanulmányt 2005-ben készíttette el a város. 2018. március 29-én szerződést kötöttek a tanulmány aktualizálására és a kiviteli tervezésre a marosvásárhelyi Arhing Kft.-vel, 2020 augusztusában pedig – a közbeszerzési eljárás eredményeként – a bukaresti Niliten Construcţii Kft.-t bízták meg a létesítmény megépítésével. A polgármester kiemelte, az iskola vezetőségével folytatott egyeztetések során azonban a múlt év novemberében néhány komoly problémával szembesültek, amelyek – ha nem sikerül megoldást találni rájuk – élhetetlenné tennék e rég várt létesítményt.

„Ezért az a testületi döntés született – részletezte Sógor Enikő alpolgármester –, hogy teret adunk az iskola igényeinek, és teljesen átadjuk az épületet az iskolának. Így a jelenlegi tervben szereplő üzlethelyiségek és közvécé helyett az alagsorban szaktermeket alakítunk ki”. Ezekhez a változtatásokhoz nincs szükség strukturális módosításokra. A munkálatok elkezdődhetnek, és amíg a területet előkészítik, feltárják, megtisztítják, van idő arra, hogy az áttervezés, a földszint újrafelosztása megtörténjen.

Az újratervezés során további két kritikus pontra is keresik a megoldást: egyrészt a tervben szereplő alagsori átjáró (gang) életképessége még kérdés, másrészt a leendő sportterem közelsége nagymértékben beárnyékolná majd az osztálytermeket. 

„Első pillanattól arra törekedtünk, hogy az érintett szakirodák munkatársaival közösen olyan korrekciókat tegyünk – a merev jogszabályi keretek mellett, a szerződés életben tartásával –, amelyek az épület funkcionalitását megváltoztatják, a struktúráját viszont megtartják” – emelte ki a polgármester.

 

A beruházás összértéke áfával 8 millió lej, ebből 2,7 millió lejt a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) biztosít, a fennmaradó részt a város a saját költségvetéséből fedezi. A kivitelezési idő 24 hónap. A létesítmény összfelülete (szintenként összeadott felülete) 1799 m2, a beépített felület 797 m2, míg a tornaterem 535 m2.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA