HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

BERUHÁZÁSORIENTÁLT KÖLTSÉGVETÉS-TERVEZETET KÉSZÍTETTEK ELŐ


Csíkszereda ez évi költségvetése a fejlesztésekre, beruházásokra összpontosít. Bevételi oldalon 239,70 millió lejjel számol a város, kiadási oldalon pedig ennek az összegnek a közel hatvan százalékát fejlesztésekre fordítják. Idéntől pedig részvételi költségvetés címen félmillió lejes összeget is befoglaltak a város büdzsébe.

„A költségvetésünk fejlesztésorientált, bevételeink nagy részét, 58 százalékát beruházásokra fordítjuk” – hangsúlyozta Korodi Attila polgármester. Az önkormányzati testület jóváhagyása előtt álló költségvetés-tervezet sarokszámait és újdonságait ismertető sajtótájékoztatón a polgármester elsősorban azokat az elemeket emelte ki, amelyek összehasonlítják az ez évi költségvetést az előző évekével vagy új elemként jelennek meg.

Mint mondta, a beruházások forrását egyrészt a 61,7 millióra becsült saját bevétel, az 51,9 millió uniós forrás, a 16,1 millió lej értékű állami támogatás, illetve a kormány tartalékalapjából biztosított 3,2 millió lej képezi. A fejlesztésekre szánt összeghez hozzáadódik még a lakók 4,4 millió lejes önrésze a hőszigetelési programban, illetve a fenntartási forrásból átcsoportosított 1,4 millió lej. „Csak azokat az európai uniós programbevételeket jelenítettük meg a költségvetésben, amelyeket ebben az évben meg is valósítunk” – hangsúlyozta a polgármester.

Az előző évekhez viszonyítva több költségvetési tételnél is növekedés tapasztalható. Az oktatási fejezetben 83%-kal nő a diákoknak szánt ösztöndíjra fordítható összeg. „Célunk, hogy egységes és átlátható ösztöndíjrendszert alakítsunk ki, amely minden oktatási intézményre érvényes lesz” – magyarázta Korodi Attila.

Kulturális intézményeink is több pénzből gazdálkodhatnak idén: a Csíki Játékszín és a Csíki Székely Múzeum 700-700 ezer lejjel, míg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 930 ezerrel költhet többet. A működési költségekhez való önkormányzati költségkeret-növelést az intézmények saját bevételeinek a járványhelyzet miatti visszaesése indokolja.

Kultúrára idén 2,9 lejt fordít a város, ebből 2 millió a saját és más intézményekkel társszervezében megvalósuló programok, 875 ezer pedig a pályázati keret. Mindkét tétel esetében jelentős a növekedés. A programok esetében ezt két új, illetve újjáélesztett rendezvény indokolja: idén újra megszervezik a Csíkszeredai Jazzfesztivált és sor kerül a fiatal generáció igényeire fókuszáló Z generációs hét elnevezésű rendezvényre.

A különböző sportrendezvények és sportevékenységek támogatására is nagyobb összeget különít el a város. A VSK Csíkszereda 290 ezer lejjel nagyobb, 4,67 milliós költségvetési keretet kap. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének támogatását is 150 ezer lejre növelik, a szeptemberre tervezett, komolyabb szervezést és népszerűsítést, ezáltal nagyobb anyagi erőforrást igénylő Tusnád Ásványvíz Maratonra 60 ezer lejt különít el a város. A csapatsportok támogatására 2,5 millió lejt irányoznak elő, a sportpályázatok által lehívható összeg pedig 600 ezer lej.

Tavalyhoz képest 275 ezer lejjel nő, így 750 ezer lejre rúg majd az egyházak támogatása, közvilágításra 390 ezer lejjel többet, 1,83 millió lejt fordítanak.

Ugyancsak keretet növelne az önkormányzat, és így 177 ezer lejjel támogatná az idősek nappali foglalkoztatását, így kettő helyett három központ működhet városházi finanszírozással.

A participatív költségvetés az idei büdzsé legnagyobb újdonsága. „A nagyvárosokban már elterjedt programot szeretnénk meghonosítani, amelynek értelmében a civil társadalommal együtt meghatározott témakörökben a városlakók dönthetnek arról, milyen közösségi projekteket támogasson az önkormányzat, idén, első alkalommal félmillió lej értékben” – részletezte a polgármester

Az idei költségvetésben jelentős tétel lesz egyebek mellett a telekvásárlás, további tömbházak hőszigetelése, az aszfaltozási munkálatokhoz szükséges tervdokumentációk előkészítése, illetve az övezeti rendezési tervek elkészítése.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA