HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ELFOGADTÁK CSÍKSZEREDA KÖLTSÉGVETÉSÉT


Csíkszereda Megyei Jogú Város ez évi költségvetéséről és a közvilágítási szolgáltatás kiszervezéséről, döntött keddi, rendkívüli ülésén az önkormányzati testület. Az ülés kezdetén esküt tett a testület két új tagja is.

Két új képviselő foglalhat helyet mostantól a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testületben. A Kálmán Dénes halála miatt megüresedett képviselői széket Varga Csaba-Pál foglalja el, aki az RMDSZ választási listájának soron következő helyén szerepelt. Az időközben alprefektusnak kinevezett Ţepeluş Marius helyett pedig Erős Maria lesz a Nemzeti Liberális Párt képviselője a testületben. Az ülésen jelenlevő Ţepeluş Marius megköszönte a városnak az eddigi közös munkát, és reményét fejezte ki a további együttműködésben.

„Jó beruházások és jó programok kellenek ahhoz, hogy fejlődő, közösségileg erős Csíkszeredában éljünk. E mentén alakult ki a költségvetésünk is” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, rámutatva arra, hogy a központi büdzsé késedelme miatt csak nyolc hónap maradt a helyi költségvetés megvalósítására.

A város fejlesztésekre, beruházásokra és a közösségi életet erősítő programokra összpontosító 2021-es költségvetését egyhangúan fogadta el a testület, két módosító indítvánnyal együtt Bevételi oldalon 241,71 millió lejjel számol a város, kiadási oldalon pedig ennek az összegnek a közel hatvan százalékát (139,83 milliót) fejlesztésekre fordítják. A fennmaradó 101,88 millió lej a fenntartási költségeket fedezi. A participatív költségvetés az idei büdzsé legnagyobb újdonsága.

Harmadik pontként a közvilágítási szolgáltatások kiszervezésének jóváhagyása került napirendre. A 2017-ben a helyi Electric-Inst Kft.-vel kötött szerződés nemsokára lejár, ezért új közbeszerzési eljárás elindítására van szükség. Ennek a folyamatnak első lépéseként a testület elfogadta a kiszervezést megalapozó tanulmányt és a tenderfüzetet, a szervezési és működési szabályzót. Mindhármat a Tigra-Will Kft. dolgozta ki.  

A tanulmány alaposan megindokolja a szolgáltatás kiszervezésének szükségességét. Vázolja a közvilágítás jelenlegi rendszerét, annak gazdasági-pénzügyi helyzetét. Javaslatokat fogalmaz meg a korszerűsítésre, hatékonyabbá tételre és bővítésre vonatkozóan.  A tanulmány értelmében a szolgáltatás összértéke, öt évre vonatkozóan 4.061.500 lej, ÁFA nélkül. A becsült értékek alapján a közvilágítási rendszer működtetése évi 740 ezer lejbe kerülne.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA