HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A PÁLYÁZATI KIÍRÁSOKRÓL ÉS NAGYCSALÁDOS-KEDVEZMÉNYEKRŐL HATÁROZTAK


Idén az előző évhez képest 80 százalékkal nagyobb összeget kínál fel Csíkszereda Önkormányzata kultúrára, sportra, szociális szolgáltatásokra és egyházak számára: az érdekeltek 4 320 000 lejt pályázhatnak meg a város saját forrásaiból. Az önkormányzat mai ülésén arról is döntöttek, hogy kedvezményben részesülnek a nagycsaládok az önkormányzati fenntartású cégek, intézmények szolgáltatásaiból.

 

 

A szociális pályázatokat az áprilisi soros ülésen, a kulturális, a sport és az egyházi pályázatokat pedig a május 10-i soron kívüli ülésen hagyta jóvá Csíkszereda Önkormányzata. Mind a négy területen jelentősen növekedett a közösségi pályázatokra szánt keretösszeg.

A pályázatok terén ebben az évben is a sportra szánja a legtöbb pénzt az önkormányzat: a 2020-as 1,5 millió lej 2,2 millióra bővül idén.

350 ezer lejről 1 290 000 lejre emelték a kultúra támogatására szánt összegeket – arányaiban ez a legnagyobb növelés. Ide vannak belefoglalva az új elemként megjelenő oktatási-nevelési, felnőttoktatási képzések szervezésére pályázható összegek, amelyek hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását szolgálják.

Az egyházi támogatások összege 500 ezer lejről 750 ezerre növekedett, a szociális támogatások értéke pedig 55 ezer lejről 80 ezer lejre. Szociális vonalon az idősekkel foglalkozó szervezetek számára elérhető keretet duplázták 25 ezer lejről 50 ezer lejre.

A pályázási határidőket a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után közöljük.

Sógor Enikő alpolgármester kezdeményezésére a magasabb fokú életminőség biztosítása érdekében kedvezményben részesülnek a nagycsaládok – erről is határozott a testület. A kedvezmény a legkevesebb három gyermeket nevelő szülőkre (vagy egyedülálló szülőre) és 18 éven aluli gyermekeikre vonatkozik, és a városi tömegszállításban, a kulturális intézmények saját előadásain, valamint a Csíki Csobbanóban és a VSK Csíkszereda eseményein élvezhetik a kedvezményt. A jegyárakat az adott cég vagy intézmény által alkalmazott legalacsonyabb értékben határozzák meg. A szülőknek csíkszeredai lakcímmel, valamint munkahellyel kell rendelkezniük, nem lehetnek tartozásaik a városkasszába, a gyermeküknek pedig nem lehet húsznál több igazolatlan hiányzása az előző tanévből.

A kedvezményezetteknek a városháza által kibocsátott igazolványt kell felmutatniuk a jegyvásárláskor.

Elfogadták továbbá az Országos Lakásügynökség által épített ifjúsági bérlakások igénylőinek névsorát, illetve az ehhez kapcsolódó prioritási listát. A kérvényezők a határozat kifüggesztéstől számított hét napon belül fellebbezhetnek. A kifüggesztésről hírt adunk a www.szereda.ro honlapon is.

 

2021. május 10.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA