HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÜGYKEZELÉSÉBE VENNÉ CSÍKSZEREDA A VASÚTI GYALOGOS ALULJÁRÓT


A júniusi soros önkormányzati ülésen több olyan stratégiai ügy is szerepel, melyek egy-két éves távlatban meg fogják határozni a város életét – fogalmazott felvezetésében Korodi Attila polgármester. Az ülésen döntés született arról, hogy hivatalos átiratban kéri Csíkszereda Önkormányzata a vasúti gyalogos aluljáró ügykezelési jogát, a korábban a Kossuth Lajos utcai galériaként működő felületet is visszaveszi saját adminisztrációjába, illetve átadja a Csíki Mozi működtetését a Pro Cultura Siculi Fejlesztési Egyesületnek.

A Fürdő utcát a Vörösmaty Mihály utcával összekötő vasúti aluljáró az utóbbi évek során teljesen tönkrement, veszélyessé vált, ezért lezárták. A tulajdonjogi viszonya sokáig tisztázatlan volt, az utóbbi hónapokban azonban sikerült kideríteni, hogy a tulajdonosa a Román Állami Vasúttársaság (CFR). Csíkszereda önkormányzati testülete a mai, június 25-i soros ülésén jóváhagyta, hogy kérelmezzék a vasúttársaságtól az aluljáró ügykezelésének átadását a város számára. Az önkormányzat határozott célja az aluljáró felújítása, mert ezzel biztonságossá teszik a vasúti átkelést a Fürdő utcában és annak térségében lakók számára.

Elfogadta a testület, hogy a Csíki Mozi ügykezelését a város átadja a Pro Cultura Siculi Fejlesztési Egyesületnek. „Ennek a lépésnek a célja, hogy egyrészt a mozit heti rendszerességgel tudjuk működtetni, másrészt pedig be tudjuk kapcsolni abba a kulturált, civil szervezeteket és gazdasági szereplőket ötvöző inkubációs rendszerbe, melynek megvalósítására közösen pályázik a város a megyei önkormányzattal, a Csíki Vállalkozók Egyesületével, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel és a Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézettel – fogalmazott a polgármester. De mivel ez egy hosszabb folyamat, és a fiatal vállalkozóknak szükségük van egy találkozási pontra, az az önkormányzati döntés született, hogy a város visszaveszi, az eddig a Csíki Székely Múzeum ügykezelésében lévő, galériaként működő Kossuth Lajos utca 12. szám alatti 189,20 négyzetméteres felületet, és egy coworking típusú, szakmai tevékenységgel is megerősített gazdasági térré alakítja át.

A Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társuláshoz való csatlakozásról is döntött a testület. A döntés hátterét indokolva Korodi Attila polgármester vázolta: Kovászna és Hargita megyének a törvény szavatolja, hogy egy integrált területfejlesztési intézkedés (ITI) csomagot hívjon le uniós forrásokból, és a jogszabály két közhasznú egyesületet is nevesít, amelyek kedvezményezettjei lehetnek az ITI programoknak. Minden kovásznai és hargitai önkormányzat társulásával a Csomád-Bálványos Társulás válik majd azzá a menedzsment intézménnyé, amely ezt az ITI-programot fogja működtetni. „Örülök, hogy Csíkszereda is bekapcsolódik ebbe, és nem csak részese, hanem mozgatórugója is lehet.” – összegzett a polgármester.

A júniusi önkormányzati ülésen jóváhagyták továbbá a Csíki-Trans Kft. és a Közüzemek Rt. költségvetését, illetve a Lidl szupermarket építésére vonatkozó rendezési tervet is.

 

2021. június 25.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA