HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

OKOS JELZŐLÁMPÁK CSÍKSZEREDÁBAN IS


A közlekedéssel foglalkozó szakemberek álláspontja szerint a nagyfokú használat miatt nem körforgalom, hanem intelligens jelzőlámparendszer teheti gördülékenyebbé a forgalmat a Márton Áron Főgimnázium melletti útkereszteződésben. A régi szemaforok cseréje péntektől vasárnapig tart, az új lámpák hétfőtől működnek.

 

A Szék útja, a Márton Áron, a Nagyrét és a Taploca utca találkozása a város egyik legtúlterheltebb kereszteződése, egyben az egyetlen, amelyet jelzőlámpák irányítanak. A szemaforok azonban régiek, gyakran beáznak és elromlanak, nehezen szervizelhetők. Ráadásul, annak ellenére, hogy a nyugati terelőút gyorsabb alternatíva, még mindig túl sok autóvezető használja ezt a kereszteződést. A közlekedéssel foglalkozó szakemberek szerint emiatt túl nagy a forgalom ahhoz, hogy a körforgalom megfelelően érvényesülhessen, ezért az okos szemaforok mellett érveltek. Ez alapján döntés született, és pénteken, július 2-án elkezdődik a jelzőlámpák cseréje.

A korszerűsítés a járda alatti vezetékek lehelyezésével és az alsó jelzőlámpák szerelésével kezdődik pénteken, a hétvégi napokon pedig a felső lámpák cseréje következik darusautó bevetésével, ezért az arra közlekedők kisebb torlódásokra számíthatnak.

Az online működtethető lámpák mellé kamerákat is felszerelnek, amelyek számlálják a négy irányból érkező autós forgalmat, és a számok alapján irányítják azt, összehangolva ezzel a gyalogosok átkelését is.

Az intelligens működésre hétfőtől áll át a rendszer, és a lámpák minden nap – a hétvégét is beleértve – 5.00 és 23.00 óra között váltják a színeket, éjszaka pedig sárgán villognak.

 

2021. július 1.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA