HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

LEZÁRULT CSÍKSZEREDÁBAN A MEZŐGAZDASÁGI ÖSSZEÍRÁS


Több mint két héttel a megszabott határidő előtt fejezte be városunkban a kinevezett hét kérdezőbiztos az általános mezőgazdasági összeírást. Összességében gördülékenyen zajlott az adatfelvétel, a bukaresti összesítésre beküldött kérdőívek a formai ellenőrzésen is kedvező elbírálásban részesültek.

Csíkszeredában hét kérdezőbiztos kereste fel azt az 1409 gazdát, aki a 2019-es mezőgazdasági nyilvántartás adatai alapján több mint 15 ár mezőgazdasági területtel vagy legkevesebb tíz haszonállattal rendelkeznek. Az elmúlt tíz év alatt a mintában szereplők 3%-a hagyott fel a mezőgazdasági tevékenységgel.

A kérdezőbiztosok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a felkeresett gazdaságok képviselői legtöbb esetben készségesen, nyitottan viszonyultak a felméréshez, tapasztalható volt azonban egy bizonyos fokú távolságtartás, ami nem a koronavírus járvány számlájára írható. Az idősebb személyek esetében gyakrabban került felszínre a bizalmatlanság, sok esetben még felmutatott fényképes igazolvány sem bizonyult elegendő bizonyítéknak. Ez minden bizonnyal az utóbbi években egyre gyakoribbá váló, a különböző módszereket használó csalókról és áldozataikról szóló hírek számlájára is írható. Az is érdekes tapasztalat, hogy tíz évvel ezelőtt sokkal befogadóbbak voltak a felkeresett gazdák – vallották a kérdezőbiztosok. 

Mint ismeretes, a koronajárvány miatt egy éves halasztással szervete meg az Országos Statisztikai Intézet május 10. és július 31. között az általános mezőgazdasági összeírást, mely statisztikai mutatókat fog szolgáltatni a közös agrárpolitika nyomon követésére és értékelésére. Az adatgyűjtés a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programok és politikák megalapozásához is elengedhetetlen.

Az adatgyűjtést követően a szakiroda továbbította mind az 1409 kitöltött kérdőívet, melyek a formai ellenőrzést követően pozitív elbírálában részesültek.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezúton és köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítették a kérdezőbiztosok munkáját. Ugyanakkor felhívja a gazdák figyelmét arra is, hogy a polgármesteri hivatal szakirodájánál minden év elején, március 31-ig jelezhetik, ha a mezőgazdasági területeik esetében, illetve az állatállományban változások következtek be. A szakiroda által vezetett mezőgazdasági nyilvántartás fontosságát jelzi, hogy ez a lajstrom képezi a kiindulópontját az összeírásoknak, ez alapján bocsátanak ki különböző igazolásokat (a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél – APIA – igényelt támogatásokhoz, pályázatokhoz, ösztöndíjakhoz stb.), illetve a termelői könyv kiállításának is ez képezi az alapját.

 


2021. július 14.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA