HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

HÓNAPOKON BELÜL ELKÉSZÜLHET A SZÍVKATÉTERES KÖZPONTOT


Akár már idén megnyithatják a magyar kormánytámogatásból létrejövő csíkszeredai kardiológiai intervenciós központot - közölte ma sajtótájékoztatón Németh Zsolt magyar országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság elnöke, aki Korodi Attila polgármester meghívására érkezett városunkba.

 

Németh Zsolt székelyföldi látogatása alkalmával Csíkszeredában helyi vezetőkkel egyeztetett azokról a projektekről, amelyek megvalósítása magyarországi támogatással történik. Az országgyűlési képviselő ma, augusztus 17-én Korodi Attila polgármester, Sógor Enikő alpolgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök társaságában sajtótájékoztatón beszélt a legfontosabb témákról.

Korodi Attila házigazdaként köszöntötte a magyarországi politikust, és kitért néhány olyan csíkszeredai megvalósításra, amely anyarországi együttműködéssel jött létre. „Bízom benne, hogy a közös elkötelezettség előreviszi azokat az ügyeket, amelyeken folyamatosan dolgozunk és amelyek megoldásra várnak” – fogalmazott az elöljáró.

Németh Zsolt elmondta: már csak hónapok választanak el attól, hogy elkezdje működését a csíkszeredai sürgősségi szívkatéteres központ.

„Hargita megye esélyegyenlőségi hátrányban volt: a szívproblémákkal küzködőknek azzal kellett szembesülniük, hogy nagy arányú az elhalálozás a szívinfarktusok esetén, azért, mert a közelben nem volt megfelelő ellátás” – mutatott rá a beruházás szükségességére az országgyűlési képviselő. Elmondta: a magyar kormány mintegy 1 milliárd forinttal támogatja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban létesülő központot, és ez az összeg első évben a fogyó eszközöket is fedezi. Ezen túlmenően a szakmai segítségnyújtásra is kitért: „A Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosának, dr. Papp Elődnek a hazatelepülése jelzi, hogy nemzetközileg a legmagasabb színvonalú ellátást nyújtja majd a  központ.”

A külügyi bizottság elnöke beszélt továbbá az erdélyi magyarság kiállására alapozott magyarországi érdekképviseletről – rámutatva a Minority SafePack és az SZNT-féle nemzeti régiókkal kapcsolatos kezdeményezés mentén szerzett számos nyugat-európai szövetségesre –, Székelyföld fenntartható fejlesztéséről, valamint a következő évi magyarországi választásokról. Hangsúlyozta: ezúttal sem pusztán országgyűlési, hanem nemzetgyűlési választásokra készülnek, így jövőre is szavazhatnak a külhoni magyar állampolgárok is.

Borboly Csaba és Sógor Enikő a magyar kormány partnerségét méltatta, és köszönetet mondott a kardiológiai központ támogatásáért, amely „a székely szív védelméért” jön létre.

 

2021. augusztus 17.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA