HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

SZÖVETSÉGKÖTÉS A KENYÉR ÁLTAL AUGUSZTUS 20-ÁN


Első alkalommal szervez Csíkszereda Önkormányzata ünnepi rendezvénysorozatot augusztus 20-án, amikor magyarokként kettős ünnepet ülünk: államalapító királyunk napját és a mindennapi kenyerünk ünnepét. Teszi az önkormányzat ezt úgy, hogy rendhagyó és egyedi módon egy mélyebb, szellemi-értelmi kontextusba helyezi az eseményt, azt az alapszándékot fogalmazva meg,hogy évente köttessen szövetség köztünk is a nemzet szétdaraboltsága ellenére, a politikai határok fölött.

„A magyar közösségben folyamatosan jelen kell lenniük azoknak az értékeinket, önazonosságunkat megerősítő eseményeknek, amelyeken keresztül megbizonyosodhatunk, hogy a felnövekvő generációk is tudják honnan jönnek és hová tartanak” – hangsúlyozta az esemény létjogosultságát Korodi Attila polgármester az ünnepséget beharangozó sajtótájékoztatón.

A csíkszeredai ünnepség egyediségére rámutatva a polgármester kiemelte, hogy a város a jövőre nézve a kenyeret szimbólumként kívánja megerősíteni, amely az összefogást, összetartozást jelképezi. Ez az az eledel, amely szentesítheti a Szent István által alapított állam ma már szétdarabolt magyarságánák szövetségét.

A kezdeményezés dr. Balázs Lajos néprajzkutató, az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíkszeredai fiókja elnökének nevéhez köthető, aki átfogó tudományos kontextusba helyezte az augusztus 20-i ünnepséget. Nem véletlen – fogalmazott a néprajzkutató –, hogy népünk hiedelemvilága még a 21. században is szent ereklyének, mágikus erőt hordozó gabonának tartja a búzát és vele együtt a kenyeret.

„Azt kívánjuk, hogy a kenyérnek évente megismételt mitikus-mágikus rítusa legyen. Legyen mindig lelki és szellemi ív az első, vérrel kötött egyesítő szerződés és korunk szétdarabolt magyarsága kenyérrel kötött remény-szerződése között – fejtette ki dr. Balázs Lajos.

Az ünnepség programját Sógor Enikő alpolgármester ismertette. Augusztus 20-án 11.00 órától a Városháza dísztermében az érdeklődők megtekinthetik dr. Balázs Lajos A magyarok kenyeréről című vetítéssel egybekötött előadását. A központi ünnepség 17.00 órától kezdődik a Vár téren felállított színpadon. A csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes, Both Béla zenetanár és a Rákóczi kamaraegyüttes, valamint Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze közreműködésével megvalósuló ünnepi műsor a csíkszeredai és környékbeli pékségek által felajánlott kenyerek megáldásával és szétosztásával zárul. Este fél 7-től a Mikó-vár udvarán folytatódik az eseménysorozat. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zeng a lélek című előadását követően a Role zenekar Az én magyarságom című ünnepi koncertje zárja a napot.

A Vár téren délután 4 órától a közreműködő pékségek kínálják termékeiket a jelenlevőknek.

 

 

2021. augusztus 17.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA