HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Pro Urbe díj Gábos Endrének és György Attilának


Államalapító Szent István és a magyarok kenyerének ünnepe alkalmából Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila Pro Urbe díjat adományozott Gábos Endre hivatásos néptáncos, oktató, valamint György Attila író, publicista, szerkesztő részére. Gratulálunk az elismeréshez! Kettejük laudációja alább olvasható.

 

Gábos Endre laudációja

 

Székely szülőföldjén megmaradva, több mint huszonöt éve hivatásos táncos. A néptánc hűséges szerelmese. Képességei és teljesítménye, életpályája feljogosítja a teljes magyar táncszakma általi ismertségre és elismertségre.

Megmaradva a magyar nyelvterület peremén, szórványfeladatokat is vállalva, nem firtatva, keresve a kitüntetett figyelmet, hiteles emberi és szakmai értékeket képvisel előadóművészként és közösséget építő oktatóként is.

Meghatározó személyisége és a néptánchoz fűződő elkötelezettsége koreográfiáin keresztül is megmutatkozik.

Színpadi jelenléte vonzza a szemet, objektívet, kamerát, székelysége a színpadon és a mindennapokban is hiteles.

Sokoldalú tehetség: táncol, énekel, alkot, oktat, konferál. És tanul. A néptánc iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy huszonévnyi táncos múlttal is tovább mélyíti tudását és megújulni kíván a tanulásban. Két éve már a magyarországi Táncművészeti Egyetem nem éppen legfiatalabb diákja.

Gábos Endre 28 éve járja ösvényeit a színpad és a próbaterem között, járja táncát Csíkszereda színpadán, képviseli együttesét és városát számtalan más színpadon és rendezvényen.

Gábos Endre 50 évesen is a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes arculatát meghatározó, kiemelkedő táncegyéniség.

András Mihály

 

 

Drága Hadúr, kedves Mester! – György Attila laudációja

 

Már azelőtt is sejthettük, de 2019-es, Kerek a világ című köteted óta evidencia, hogy számodra a magad által megteremtett és belakott írói-magánéleti világ egységes egész, kerek. Most azonban, hogy nemrég betöltötted az ötvenedik évedet, és most Csíkszereda város önkormányzatától Pro Urbe díjat kapsz, ha lehet így fogalmazni, egy kicsit még kerekebb lesz. Mert ez a díj egyfajta hazaérkezést is jelent. Összmagyar elismerésben bőven volt már részed, gondoljunk csak a József Attila-díjadra, de valahogy mégis mindig a helyi elismerés esik a legjobban: mert azt jelzi, hogy a mindennapi arcodban is meglátják a nagyságot, esendő hétköznapjaidban is az egyedit, a különlegest, az értékeset. Életed számos szállal kötődik szűkebb pátriádhoz, közéleti írásaiddal egyszerre harcos és szórakoztató módon erősítetted  a csángó-székely-magyar identitást, szépirodalmi köteteidben eredeti módon ötvözted a mítoszt a történelemmel, a hétköznapi élet örömeit a szakrálissal, ezzel egyedi, összetéveszthetetlen stílust és világképet alakítva ki. De ha a lokális kötődéseknél tartunk, a Tilos nevű kultúrkocsmád révén is beírtad magad a város történelemkönyvébe, olyan kultikus hellyé alakítottad ezt a lokált, ahol egyszerre lehetett dévaj módon mulatni és szellemiekben feltöltődni.

Tizenöt megjelent köteted alkotja kerek világod főbb építőköveit. Ezekben jó érzékkel elegyíted a prózát lírával, az értekezést a szónoklattal; sajátos hangulatokat, ízeket, a coloure locale-t teremtve meg így, írásaid egy vidám-fickós, erőt-szenvedélyt sugárzó szerzőt sejtetnek, aki a székely paraszti érvelést misztikával elegyíti, így az olvasói szíveket lágyítja és hevíti.

Csíkszereda büszke lehet, hogy ilyen ember koptatja utcáit és kocsmái asztalait, büszkeségét most e díj formájában kifejezésre is juttatta. Te is büszke lehetsz választott városodra, itt váltál emberré és íróvá, úgy, ahogy sehol máshol nem válhattál volna. Kívánom, hogy még sokáig tudd belakni és újabb könyvekkel kirakni ezt a harcosan békés, lázadón nyugodt kerek világot! A hazaérkezés Pro Urbe-díjához szívből gratulálok!

 

Zsidó Ferenc

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA