HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

STRATÉGIAI DÖNTÉSEKET HOZOTT A TESTÜLET A SZEPTEMBERI ÜLÉSÉN


A mai önkormányzati ülésen hozott döntéseket több fontos beruházás és fejlesztés esetében is előrelépésként értékelhetjük: a nyugati elkerülő út megvalósításának előkészítése, valamint a Piricskei út felújítása is elkezdődhet a Forest Kistérségi Társulás beruházásként, ugyanakkor a korábban galériaként működő Kossuth Lajos utcai ingatlan a Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás ügykezelésébe kerül.

A képviselők egyhangúan jóváhagyták, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Csíki Mozi mellett a Kossuth Lajos 12. szám alatti ingatlant is a Pro Cultura Siculi társulás működtesse, így könnyebben megvalósulhat az önkormányzat által ide tervezett, fiatal vállalkozókat segítő coworking iroda. A társulás költségvetésének módosítása pedig lehetővé teszi az alkalmazások elindítását is.

A nyugati elkerülő út megvalósítása érdekében a román Nemzeti Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) és Csíkszereda Megyei Jogú Város között létrejövő partnerségi szerződés aláírásával is egyetértett a testület. Ezáltal a város megkapja a jogot arra, hogy Csíkszentkirállyal, Csíkcsicsóval, Madéfalvával és Csíkrákossal együttműködve felfrissítse a korábban elkészített hatástanulmányt. Ez a dokumentum alapfontossággal bír ahhoz, hogy a beruházás előkészítésére pályázatot tudjon benyújtani az önkormányzat a Technikai Támogatás Operatív Programhoz (POAT), majd 2023 után a Nagy Infrastruktúra Operatív Programnál (POIM) pályázni tudjon a beruházás megvalósítására.

„Ez egy stratégai beruházás Csíkszereda számára, észak-dél irányba Székelyföldet átjárhatóvá tenné, megkímélve városunk a tranzitforgalomtól.” – mutatott rá Korodi Attila polgármester.

Mint ismeretes, Nemzeti Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság 2010-ben készítette el annak a „félkörgyűrűnek” a megvalósíthatósági tanulmányát, amely az E 578-as út Csíkszentkirály és Csíkszereda közötti szakaszától indulna, a vasúton át az Olt mentén haladna, és a város északi végén túl, Csíkcsicsó közelében csatlakozna ismét az E 578-as úthoz és érintené a 13A jelzésű országutat is, így a nyugati irányba tartó és onnan érkező áthaladó forgalmat is elvezetné a város mellett.

Tagokat nevesített továbbá a testület a Hargita Víz Egyesület, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás, illetve a Közüzemek Rt. közgyűlésein való részvételre, ugyanakkor felhatalmazta a képviselőket az ivóvíz- és csatorna-, a köztisztasági- és hótalanítási szolgáltatások díjszabásának módosítására. Ez utóbbi két szolgáltatás árának módosítása közvetlen módon nem érinti a lakosságot, a víz- és csatornaszolgáltatás esetében – amennyiben a közgyűlés jóváhagyja – árnövekedésre lehet számítani. A Harvíz Rt. 2019 márciusában igazította ki legutóbb az árakat, azóta az országos gazdasági infláció 10,22%-kal, a minimálbér 10,57%-kal növekedett, az energia árak pedig robbanásszerűen emelkedtek. A szolgáltató szerint az ármódosítás nélkül veszélybe sodródik a cég működése.

Arról is döntött a testület, hogy továbbra is a Hargitafürdőért Közösségi Fejlesztési Egyesület használhatja – tíz évig – a hargitafürdői Szarvas villa épületét, székhelyként, illetve a VSK Csíkszereda ügykezeli a következő egy évben is a zsögödfürdői kultúrházat. Az ingatlant a költségek átvállalásával használhatják mindkét esetben.

A polgármester ennek kapcsán elmondta, párbeszédet kívánnak indítani a Márton Áron Főgimnázium vezetőségével, hogy a Szív utcai kazánház épületében tervezett judo-központ megvalósításáig a gimnázium tornatermében találjanak edzőhelyre a jelenleg a zsögödfürdői kultúrházat használó judósok.

A szeptemberi soros ülésen jóváhagyták az októberre tervezett kulturális programokat is.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA