HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT ÉS KIBŐVÍTETT KIS HERCEG NAPKÖZIOTTHONT


A magyar kormány által indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala társfinanszírozásával sikerült felújítani, illetve egy teljesen új szintet kialakítani a csíkszeredai Kis Herceg Napköziotthonban.

 

 

Székely ruhába öltözött óvodásokkal, ünnepélyes körülmények között a feldíszített óvodaudvaron tartották az október 5-i átadóünnepséget, amelynek díszmeghívottja dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt.

Korodi Attila polgármester köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, majd kitért arra, hogy a meglévő oktatási intézmények fejlesztése és újak építése egyértelműen jelzi, hogy a fiatalok nemcsak elvándorolnak, hanem haza is térnek szülőföldjükre. Az elöljáró elmondta, az anyanyelvi oktatás mindennek az alapja, a minőségi oktatás alapkellékei pedig a jól felszerelt tanintézmények. Kiemelte, Európai Uniós-, valamint a román és magyar kormányok részéről érkező támogatásokból, a történelmi egyházakkal együttműködve a jövőben még számos csíkszeredai oktatási intézményt fognak felújítani, bővíteni és újakat építeni. 

Az új szint építésével bővített napköziotthon összesen 225 gyereknek biztosít magas színvonalú ellátást 11 csoportban. Ezekből egy a fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozik, akiknek speciális oktatás szükséges. A korábbi, lapos tetőt teljesen átépítették, négy foglalkoztatótermet alakítottak ki, ebből kettő a speciális oktatásúaknak lesz fenntartva. Ezen kívül logopédiai és pszichológiai kabinetet, valamint titkársági irodát is kialakítottak az emeleten. Az új szint 555 négyzetméternyi új hasznos felületet jelent.

A magyar kormány részéről kapott támogatás értéke 2,2 millió lej, a polgármesteri hivatal által nyújtott finanszírozás értéke 104.000 lej, és ez az összeg a villanyhálózat megtervezését és felújítását fedezte.

 

2021. október 5.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA