HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ELŐKÉSZÜLETBEN AZ ÚJ ÉVTIZEDHEZ IGAZÍTOTT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA


Bár még négy évig érvényben van Csíkszereda 2016-ban kidolgozott Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS), a városháza kinevezett munkacsoportja már megtette az első lépéseket az ezt az évtizedet teljes idősávjában lefedő stratégiai dokumentum előkészítéséhez. A lakosság fejlesztési ötleteit, elképzeléseit is beépítő stratégiának alkalmazkodnia kell a közpolitikai, országos vagy európai léptékű támogatási rendszerekhez, de figyelembe kell vennie azt is, hogy a város Csík térség gravitációs központja.

„Nem új stratégiát, hanem az új évtizedhez igazított stratégiát állítunk össze” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, aki szerint a 2025-ig érvényes stratégia alapos, átgondolt dokumentum, számos fejlesztés alapját képezte az elmúlt években. A polgármester rámutatott, a város és a térség fejlesztése szempontjából mérföldkőhöz érkeztünk: olyan tíz éves időszak indult el a város életében, amely szükségessé teszi a fejlesztési stratégia újrafogalmazását, figyelembe véve az Európai Unió 2021–2027-es fejlesztési időszakra készített stratégiai anyagait, valamint az ezekhez kapcsolódó országos fejlesztési dokumentumokat is. Ugyankkor a az elmúlt évben számos olyan konkrét fejlesztési javaslat került megfogalmazásra a lakosság vagy a civil szféra részéről, amelyek tételesen nem szerepelnek a jelenlegi stratégiai anyagban, ezek beépítése azonban szükségszerű.

Biró Zoltán társadalomkutató, antropológus, a stratégiát kidolgozó munkacsoport vezetője az IVS kulcsfontosságú célterületeit ismertette.  Az infrastrukturális és  szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztések tartalmazó életminőség és társadalmi jólét program mellett a gazdasági fejlesztéseket, az okos városhoz kapcsolódó megvalósításokat tömörítő versenyképesség és okos város program is fontos helyet foglal, akárcsak a zöld Csíkszereda program, mely a környezetvédelemre, a helyi környezeti értékekre alapozó fejlesztésekre és az energiahatékonyságra fókuszál. A társadalmi felzárkózás program pedig a szociális szolgáltatásokra és  fejlesztésekre épül.

Az aktualizált városfejlesztési stratégia két másik dokumentumhoz is kapcsolódik: a Városi Mobilitási Tervhez, illetve a Metropolisz övezet fejlesztési stratégiájához. A három fejlesztési dokumentum egymást kiegészítve, komplementer jelleggel működik – mutatott rá a munkacsoport vezetője. Dósa Eszter a projektmenedzsment igazgatóság vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy ez a stratégiai dokumentum lesz az alapja minden jövőbeli beruházásnak és csak azon ötletek megvalósítására tud majd a város pályázni, amelyeket a stratégia tartalmaz.

A fejlesztési stratégia elkészítésének fontos eleme a lakossági vélemények összegyűjtése és becsatornázása. A Csíkszereda2030 címet viselő kérdőív, akárcsak a városi mobilitásra vonatkozó kérdéssor megtalálható a szereda.ro oldal jobb oldali menüsávjában. Előbbit a helyi oktatási intézményeken keresztül pedig minél több csíki háztartásba is eljuttatnak.

„Kérjük a lakosság együttműködését annak érdekében, hogy tíz év múlva Csíkszeredát élhető, versenyképes, zöld, a nehézségben élő embereket felkaroló, a családokat, diákokat támogató, a régiót Székelyföld szívében bástyaként fenntartó városként határozhassuk meg – összegzett a polgármester.

 

2021. október 12.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA