HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

CSÍKSZEREDA BŐSÉGES CSOMAGGAL KÉSZÜL AZ ANGHEL SALIGNY-PROGRAMRA


A Festő Nagy István negyed átfogó felújítására, Szécseny és Csiba utcahálózatának, valamint a többi városrész kavicsozott utcáinak aszfaltozására, hidak korszerűsítésére nyújt be pályázatot Csíkszereda az Anghel Saligny-programba – döntött októberi ülésén Csíkszereda Önkormányzata. Elfogadták a Petőfi Sándor utca és a Lejtő utca sétálózövezetét illetően az autóval való behajtás szabályzatát is, és 6,2 millió lejnyi kormánytámogatást belefoglaltak a város költségvetésébe.

 

A város jövőjét nagyban meghatározó határozattervezetekről döntött mai ülésén a város önkormányzati testülete. Az októberi soros ülésen terjesztették ugyanis a városatyák elé azokat a projekteket, amelyeket az Anghel Saligny nevét viselő vidékfejlesztési kormányprogram társfinanszírozásával valósítana meg a város.

 

Terjedelmes, optimista igénylista

„Olyan projektekkel pályázunk, amelyek a város minőségi úthálózat-bővítését vetítik előre. A központi finanszírozáshoz két szempontnak kell teljesülnie: az adott útnak a város közvagyonában kell szerepelnie, illetve víz- és csatornarendszerrel kell rendelkeznie a kivitelezés pillanatáig – tehát az is elégséges, ha a két közműrendszer építése a közeljövőben megtörténik uniós finanszírozásból” – fejtette ki felvezetőjében Korodi Attila polgármester. Mint elmondta: 43 millió lejt hívhat le a város a kormányprogramból, a pályázatra összeálltott csomag összértéke pedig jelenleg 119,6 millió lejre rúg, mert tartalmazza az összes megvalósítható projektet, és arra alapoz, hogy amennyiben marad meg összeg a programban, az is azonnal lehívható legyen a város számára.

A csomag egyik legfőbb „összetevője” a Festő Nagy István lakónegyed átfogó felújítása. A prioritási listán szerepel Szécseny és Csiba úthálózatának aszfaltozása is, lehetőleg közvetlenül a vizes közműrendszerek megépítését követően. Megtaláljuk az összeállításban a nyugati ipari övezet utcáit (Olt, Sas, Hajnal, Akác, Gyár), Csíksomlyó köves utcáit és felújtásra, bővítésre váró utcáit (Pünkösd, Lovarda, Levendula, Búza, valamint Kós Károly, Szentkirály, Hunyadi János, Szék, Nagymező, Kájoni János), továbbá a Harom utcai Olt-híd, valamint somlyói hidak mellett egy-egy Malom, Nyírfa és Kútpatak utcai patakhíd felújítását.

 

Elfogadták a behajtási szabályzatot

Jóváhagyták azt a szabályzatot is, amely a Petőfi Sándor utca alsó szakaszát és a Lejtő utcát egységes sétálóövezetként kezelve a gépkocsival való behajtást szabályozza.

E szerint legfeljebb 3,5 tonnás járművek hajthatnak be és legfeljebb 5 km/h-val haladhatnak, minden esetben elsőbbséget adva a gyalogosoknak. A behajtás csakis a Lejtő utcán keresztül történhet, a sorompót belépőkártyával lehet felnyitni. A sétálóövezetben lakók, valamint az ott székhellyel rendelkezők jogosultak a kártya igénylésére, járművükkel azonban az udvaron kell parkolniuk. Behajthatnak a kereskedelmi egységek árufeltöltő autói is, de csak reggeli 6.00 és 9.00 óra között tartózkodhatnak az övezetben.

A belépőkártya igénylésére vonatkozóan hamarosan visszatérünk a szükséges, online is alkalmazható formanyomtatvánnyal.

 

6,25 millió lej a kormánytól

Az energiaárak elszabadulása miatt Csíkszereda Városháza a kormányhoz fordult támogatásért, és a kérést meghallgatták: a fűtésköltségek finanszírozására a tartalékalapból 5,06 millió lejt hagytak jóvá Csíkszereda számára, további 1,19 millió lejjel pedig a kulturális intézmények fenntartási költségeibe segít a kormány.

Ugyancsak a mai önkormányzati ülés hozományaként új iskolai ösztöndíjrendszert fogadtak el, jóváhagyták 3,7 km mezei út aszfaltozását a Forest Közösségi Fejlesztési Tásulás projektje révén, valamint a közvilágítási hálózat bővítéséről, egyes gyalogátjárók speciális megvilágításáról is határozatak.

 

2021. október 29.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA