HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A TÁVFŰTÉST HASZNÁLÓKNAK NEM LESZ DRÁGÁBB AZ IDEI TÉL


Kiemelten fontos kérdésekben határozott Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata a mai, november 26-i soros ülésén. A távhőszolgáltató díjainak jóváhagyásával és a város költségvetésének módosításával tulajdonképpen arról biztosították a távhőt használókat, hogy idén is a tavalyi díjszabással számlázik feléjük a szolgáltató. Elfogadták a majdani krízisközpontnak helyet adó terület megvásárlását is, zöld utat kapott a kiemelkedő csapatsportok támogatása, és azt is jóváhagyták, hogy a helyi adók csak az inflációval arányosan emelkedjenek 2022-ben.

 

 

Csíkszereda idei költségvetése közel 6,5 millió lejjel bővült, miután a városvezető testület a novemberi soros ülésén belefoglalta a büdzsébe az új tételeket. Az újabb bevételek főként a kormány tartalékalapjából (5,12 millió lej) és a megyei önkormányzattól (875 ezer lej) származnak. A módosítás része az a szubvenció is, amelynek köszönhetően az energiaválság ellenére Csíkszeredában a tavalyi szinten marad a fogyasztók számára a távhőszogáltatás díja. Bár a Goscomnál is közel megduplázódtak az árak, 1765 lakás fűtése a tavalyi díjszabással történik, a különbözetet pedig a város fedezi.

Stratégiai fontosságú határozat az az ingatlanvásárlás, amely a jövőbeli krízisközpont helyszínéül szolgál. A Hajnal utcában közel 7500 négyzetmétert vásárol a város, és a vásárlási folyamat lezárása után elkezdődhet az előkészítés: tereprendezés, közművesítés. A krízisközpont remélhetőleg tavasszal elkezdi a működését.

„Hangsúlyozzuk, hogy ez nem a somlyói tűzkárosult romák számára készül, hanem a mindenkori bajba jutott csíkszeredaiak számára. Ez a krízisközpont ország szerte egyedi létesítmény lesz, és legfeljebb egy évre nyújt támaszt a károsultaknak” – közölte Korodi Attila polgármester.

Országos premiernek számít az is, hogy Csíkszereda Európai Bizottsági jóváhagyással támogathatja a versenysportot: a romániai helyi önkormányzatnak nincs eszközük arra, hogy a járványhelyzet miatt jelentős bevételektől eleső csapatoknak mentőövet biztosítsanak, de Csíkszereda a Román Versenyhivatallal karöltve Brüsszelig ment azért, hogy ez lehetővé váljon. A folyamodvány pozitív elbírálásának eredményeként a város a későbbiekben 1,4 millió eurós határig támogathatja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenysportot, 2023 végéig – ennek a procedúráját a közeljövőben közzétesszük.

A tömegközlekedést használók számára örömhír, hogy várhatóan december közepétől három új autóbusszal számolhat a Csíki Trans Kft. – a költségvetésmódostás ezt is lehetővé tette. Ezeket a buszokat addig használja a szállítási vállalat, amíg a mobilitási projektből származó majdani új járművek nem állnak rendelkezésre.

Csíkszeredában idén sem emel adót önszántából az önkormányzat: maradunk a székelyföldi municípumok középmezőnyében, miután 2022-re vonatkozóan csupán a törvény által megkövetelt inflációarányos 2,6 százalékos növelést eszközölték.

Megalapozták a hargitafürdői önkéntes tűzoltóalakulat létrehozását is: a városháza két hivatásos tűzoltót alkalmaz, akik városszerte koordinálják az önkéntesek munkáját. A távolabb eső Hargitafürdő számára ez különösen fontos.

A Testvériség-sugárúton ugyanakkor a védőnői hálózat megerősítése érdekében állandó ügyeletet hoznak létre: a 18-as számú tömbház földszintjén alakítják ki az erre alkalmas felületet.

 

2021. november 26.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA