HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EZUTÁN MÁR MEGÚSZHATJUK SZÁRAZON...


Csíkszereda Városháza több mint 700 ezer lej értékben fejlesztette a Brassói úti esővíz-átemelő állomást. A csúcstechnológiás berendezéseknek köszönhetően ezután már csak nagyon szélsőséges esőzések után történhet meg, hogy a Brassói úton állóvíz alakuljon ki, és a városközpontban a csatornarendszer ne nyelje el az esővizet.

 

 

Többéves előkészítés után sikerült lezárni a Brassói úti esővíz-átemelő állomás korszerűsítését. Itt, a MOL benzinkút szomszédságában gyűl össze az a csapadék, amelyet a tömbháznegyedekben és a városközpontban elnyel a csatornarendszer, innen pedig szivattyúval emelik át a vízmennyiséget a közeli Búzás-patakba, amelyből az Oltba folyik az esővíz.

„A szélsőséges időjárás következtében egyre többször szembesültünk azzal, hogy az esővíz elöntötte az útburkolatot a szomszédos területeken. Emiatt az év elején eldöntöttük, hogy mindenképpen kapacitásbővítésre van szükség, és olyan biztos tápegységre is, amely áramszünet esetén is elektromos energiával látja el a rendszert” – fogalmazott helyszíni sajtótájékoztatón Korodi Attila, ismertetve a ’70-es években épült állomás történetét, szerepét. Hozzátette: a bővítést az is sürgette, hogy a Kalász és az Octavian Goga negyed esővíz-elvezető hálózatát felújították, így a szivattyúháznak rövidebb időn belül több vizet kell befogadnia.  

Maga az állomás képes arra, hogy másodpercenként 5 köbméter vizet fogadjon be, a műszaki berendezések azonban képtelenek ugyanennyinek a továbbpumpálására: a korábbi két szivattyú másodpercenként összesen 1 köbméter vizet tudott átemelni, a most beüzemelt új, 90 kW-os merülőszivattyú azonban egyedül 1,5 m3/s-os teljesítményre képes, a 2,5 m3/s-os összteljesítmény pedig már elégséges. Mindezt kiegészíti egy nagyteljesítményű, 250 kW-os áramgenerátor, valamint a Harvíz távvezérlési és követési rendszerével összekapcsolt vezérlőegység. A három új berendezés értéke meghaladja a 700 ezer lejt, a kivitelező pedig a kolozsvári Sitline Technology Kft. volt – foglalta össze a műszaki tudnivalókat Bors Béla alpolgármester.

A városvezetők kifejtették: ezután már csak műszaki meghibásodás vagy az Olt áradása esetén fordulhat elő, hogy a városközpontban vagy a Brassói úton állóvíz alakuljon ki.

 

2021. december 17.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA