HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÖNKORMÁNYZATI MENTŐÖV A VÁROS KÉT EMBLEMATIKUS SPORTKLUBJÁNAK


Fellélegzést jelent a Sportklub Csíkszereda és az FK Csíkszereda számára is, hogy a járványhelyzet miatti súlyos bevételkiesések orvoslására 1,8 millió lejes önkormányzati támogatáson osztozhatnak. A két klub elnöke és a városvezetés ma reggel írta alá a pályázaton keresztül lehívott összeg támogatási szerződését. A csíkszeredai profi sport ilyen mértékű önkormányzati támogatására egyik klub történetében sem volt példa.

 

 

A részben vagy teljesen bezárt lelátók és a szponzorok elbátortalanodása miatt Csíkszereda két emblematikus, profi csapattal rendelkező sportklubja – a főként jégkorongban parádézó Sportklub Csíkszereda, valamint a labdarúgásban felfelé törő FK Csíkszereda – nehéz anyagi helyzetbe került. Csíkszereda Önkormányzata több mint egy éve küzd azzal, hogy megtalálja a módját a segítségnyújtásnak, de a közigazgatási, finanszírozási szabályok mindeddig nem tették törvényessé a kifizetést.

„Született egy európai uniós irányelv és szabályzat, amelyet azért dolgoztak ki a tagállamok számára, hogy a járványügyi helyzetben a valós bevételkieséseket állami vagy önkormányzati forrásból kompenzálni lehessen. Ennek figyelembe vételével elkezdtünk egy folyamatot, amelynek eredményeként Romániában elsőként kaptunk jóváhagyást arra, hogy a járványhoz köthető kiesések mérsékléseként saját költségvetésünkből 2023 novemberéig támogathassuk a sportklubjainkat” – részletezte Korodi Attila polgármester, hozzátéve, hogy erre a célra 2022-ben és 2023-ban összesen legfeljebb 1,4 millió eurónak megfelelő összeget fordíthat az önkormányzat, a saját költségvetésének függvényében.

„Egyértelmű, hogy kiállunk a jégkorong és a labdarúgás mellett, mert Csíkszeredának a jelképe az a szív, amely igazából csak akkor dobog, ha él a hoki és a foci. Ez egyben sport, ifjúság és kultúra is – fogalmazott a támogatási szerződést aláíró Sógor Enikő alpolgármester.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke holnap már a minisztériumban tárgyal a költségvetés-módosításról, Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda klubelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy tizenhat erdélyi városban tevékenykednek, de mind közül Csíkszereda az, amelyik kiemelkedően támogatja a klub tevékenységét. Mindkét sportklub esetében milliós nagyságrendű a vírushelyzet miatti bevételkiesés, ezért a klubonkénti 900 ezer lejes önkormányzati támogatás nagyban enyhít, de végérvényesen nem jelent megoldást.

„Az utánpótlás akkor működik, ha a gyerekeknek ideáljaik vannak, az ideálok pedig a felnőtt csapatokban játszó sportolók” – mondta Korodi Attila, arra kérve a cégeket, hogy szponzorokként ők is tegyenek meg minden tőlük telhetőt a helyi élsport megsegítése érdekében.

 

2021. december 20.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA