HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

OTTHON ÉREZHETIK MAGUKAT A LAKÓK AZ OCTAVIAN GOGA NEGYEDBEN


A műszaki átvételezés még nem történt meg, de az építőtelep megszűnt, így a lakosság végre használatba veheti az átfogó felújításon átesett Octavian Goga sétányt. A nagyrészt saját költségvetésből megvalósított projekt összértéke 13,5 millió lej. A városvezetők helyszíni sajtótájékoztatója a Festő Nagy István sétányon zárult, ahol közvitával folytatódik a felújítás kivitelezésének előkészítése.

A meglehetősen lelakott városközponti Octavian Goga sétány felújítása 2017-ben került napirendre, a felújítást szolgáló első önkormányzati határozatot 2019-ben iktatták. A kivitelezés 2020 őszén kezdődött, és az építőtelep mostanra megszűnt. Így – bár a műszaki átvételezésre még várni kell – a lakónegyedet immár átvehetik a lakosok.

A felújítás során létrejött 316 parkolóhely, öt játszótér, egy 12 x 25 méteres sportpálya, három szelektív hulladékgyűjtőpont, tizenegy kerékpártározó (folyamatban az ezek használatáról rendelkező szabályzat kidolgozása) és ötven biciklilekötő, kihelyeztek továbbá tizenhét utcai szemetest, 40 padot, 59 új közvilágítási oszlopot (és újra cserélték ezek égőit és vezetékhálózatukat), a közbiztonságot pedig az új lámpatestek mellett nyolc térfigyelő kamera is növeli. Kezelték továbbá a zöldövezeteket, és az esővíz szakszerű elvezetésével elősegítették, hogy a tömbházak pincéibe ne szivárogjon be az esővíz.

Az övezet lakóinak életminőségét ugyanakkor a szomszédos Decemberi forradalom utca nyári karbantartásból eszközölt, 879 ezer lej értékű javítása is növeli: 370 méteren új aszfaltszőnyeget terítettek, mindez pedig járdajavítással, aknatetőszintezéssel is együtt járt. Ugyanakkor közel 480 méter bicikliutat alakítottak ki, mely tehermentesíti a Kossuth Lajos utca kerékpáros forgalmát. Kiemelendő ugyanakkor az a beavatkozás is, amelynek eredményeként a Kalász negyedben összegyűlő esővizet 800 mm-es csatornán vezetik tovább – ebbe csatlakozik egyébként a felújított negyed esővíz-hálózata is. Így ezután csak nagyon szélsőséges időjárás esetén fordulhat elő, hogy a könyvtár előtt állóvíz alakuljon ki.

A lakónegyed felújtásának teljes költségei 13,5 millió lejre rúgnak, ebből 12,84 millió lej képezi a kivitelezés összegét. 875 ezer lejjel Hargita Megye Tanácsa is besegített, a fennmaradó összeget azonban a város kizárólag saját erőforrásaiból biztosította.

Korodi Attila polgármester, Bors Béla alpolgármester és Borboly Csaba megyei tanácselnök helyszíni sajtótájékoztatója a „szomszédban” zárult: következik a Festő Nagy István sétány átfogó felújítása, ahol többek között egy skate park létrehozása is szerepel a tervben. A munkálat előkészítése érdekében történt már lakossági fórum, és a tervező az ott elhangzottakat is figyelembe vette, amikor elkészítette a legújabb változatot. Mivel ez több újdonságot is tartalmaz, a városvezetés újabb, de csökkentett időtartamú közvitára hívja az érdekelteket: a lépcsőházbejáratoknál és a kazánház mellett elhelyezett panón megtekinthető tervekkel kapcsolatos észrevételeket a marthytunde@szereda.ro e-mail címre küldhetik 2022. január 10-ig.  

 

 

2021. december 22.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA