HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ELŐREMUTATÓ DÖNTÉSEK AZ IDEI UTOLSÓ TANÁCSÜLÉSEN


Felelős és előremutató döntések születtek Csíkszereda önkormányzati testületének ezévi utolsó, ünnepi hangulatban tartott tanácsülésén. A tanácskozást követően pedig aláírták a vasúti felüljáró híd átépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést is.

„Izgalmas és nehéz évet zártunk. A már elindított projektek végigvitele mellett számos olyan helyzettel – a romatelepi tűz, a járványhelyzet, az energiaárak emelkedése – kellett szembenézzünk, amelyek közvetlen, rövid távú hatásai is érzékelhetőek, de hosszú távon is mély nyomokat hagynak. Köszönöm az önkormányzat és Hargita Megye Tanácsának partnerségét. Együttműködve tudtunk eredményeket elérni ebben az évben.” – fogalmazott felvezetőjében Korodi Attila polgármester, majd hozzátette: „hiszem azt, hogy a következő évet is legalább ilyen eredményekkel tudjuk zárni.”

Az ülésen a városatyák jóváhagyták a részvételi költségvetési folyamat végrehajtásához szükséges intézkedéseket, valamint annak szabályzatát. A participatív költségvetés célja, hogy az önkormányzat bevonja a csíkszeredaiakat a döntéshozatali folyamatba, arra biztatva a városlakókat, civil szervezeteket, sportklubokat és kereskedelmi egységeket, hogy azonosítsanak és jelezzenek a közösség életében tapasztalt hiányosságokat, majd projektek formájában tegyenek megoldási javaslatokat. A közösség érdekeit szolgáló pályázatok hat témakörben nyújthatók be: Sétányok, járdák és gyalogos területek; Mobilitás, hozzáférhetőség és közlekedésbiztonság; Zöldterületek és játszóterek; Közterületek (utcabútorok, közvilágítás stb.) ; Oktatási, kulturális és sportinfrastruktúra, illetve Digitális város. A jövő év első hónapjában meghirdetett felhívásra beérkező projektek kivitelezéséről – a műszaki és jogi városházi szakvéleményezést követően – a városlakók dönthetnek szavazatukkal.

Hivatalosan is megkezdheti működését a Gazdasági Konzultatív Tanács. Ennek létrehozásáról, valamint szervezeti és működési szabályzatának elfogadásáról is döntött a testület. E struktúra létrehozása fontos lépés az üzleti szféra és a helyi közigazgatás közötti párbeszédben, és célja az is, hogy biztosítsa a vállalkozások képviselőinek részvételét az őket érintő döntésekben. A konzultatív tanácsban képviseltetik majd magukat a csíki szakmai és vállalkozói érdekképviseleti szervezetek.


Szerződésaláírás a vasúti felüljáró átépítésére

Az önkormányzati ülést követően Korodi Attila polgármester és Richard Steinacher, a Strabag Kft. technikai vezetője aláírták a vasúti felüljáró híd újjáépítési munkálatainak kivitelezési szerződését.

„Örvendetes számunkra, hogy egy elkezdett stratégiai projekt kivitelezési szintre jutott” – fogalmazott a polgármester, majd ismertette a beruházás fontosabb tudnivalóit. A vasúti felüljáró híd átépítése és átalakítása a Regionális Operatív Programhoz benyújtott mobilitási pályázati csomag komponense, mely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a fenntartható mobilitási tervek megvalósítását célozza.

A közbeszerzési eljáráson nyertes céggel, a Strabag Kft.-vel aláírt szerződés értéke 33 millió lej, a kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére, hogy a híd tartóoszlopait megerősítse, majd  előregyártott betongerendákból alakítsa ki a felületet. A felüljáró teljes hossza közel 200 méter lesz, a híd szélességben közel 15 méterre növekszik, ugyanis mindkét oldalán járdát és biciklisávot alakítanak ki. A beruházás részét képezi a közvilágítási rendszer felújítása és az esővízelvezető hálózat kiépítése is.

Amint Richard Steinacher elmondta, még nem dolgoztak Hargita megyében és bár van hasonló munkálat a hátuk mögött, kihívásként tekintenek a megvalósításra.

 

2021. december 23.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA