HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

CSÍKSZEREDA TERELŐÚTJA: ELŐKÉSZÍTIK A BERUHÁZÁST


Hosszú távon a majdani A8-as autópályához való gyorsforgalmi csatlakozást segíti elő az a 19,1 kilométeres, Csíkszeredát és a szomszédos felcsíki falvakat megkerülő út, amelynek tervezésére partnerségi megállapodást kötött ma Bukarestben Korodi Attila polgármester és Cristian Pistol, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR) vezérigazgatója. Az 578-as európai útból Zsögöd előtt leágazó és Csíkrákos előtt visszacsatlakozó terelőút tervezése és kivitelezése legkorábban 2024-ben kezdődhet.

A Csíkszereda „félkörgyűrűjének” is tekinthető fejlesztés több mint tízéves, de az évek során megrekedt beruházás. Csíkszentkirállyal, Csíkcsicsóval, Madéfalvával és Csíkrákossal partnerségben, valamint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően tavaly sikerült kimozdítani holtpontból, és Korodi Attila polgármester a közútkezelő társaság vezérigazgatójával, Cristian Pistollal ma írta alá a tervezésre vonatkozó (a megvalósíthatósági tanulmányt aktualizáló és a kivitelezési tervezést is magában foglaló) partnerségi megállapodást.

Az útvonal teljes hossza 19,1 km, Csíkszeredát nyugatról, Csicsót és Madéfalvát keletről megkerülve Rákos alatt csatlakozik vissza az európai útba, és hosszú távon ennek a folytatásaként képzelik el a Csíkszeredát Gyergyószentmiklóssal, valamint az A8-as autópályával (Jászvásár–Marosvásárhely) összekötő gyorsforgalmi utat. A kivitelezés tucatnyi híd építését is magában foglalja – három vasúti felüljárót is.

A forgalmi tanulmány elkészítése és 2010-es megvalósíthatósági tanulmány frissítése várhatóan két évet igényel, a részletes tervezés és a kivitelezés legkorábban 2024-ben kezdődhet el. A munkálat értékét illetően árulkodó adat, hogy már a korábbi tanulmány is 150 millió euróra becsülte a tervezési és kivitelezési költségeket.

 

2022. január 12.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA