HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

TESTVÉRVÁROSOK LEHETÜNK MÁRIAPÓCCSAL


Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata jóváhagyta a magyarországi kegyhellyel, Máriapóccsal való testvérvárosi szerződés aláírását, továbbá a város zászlajának hivatalosításáról is határozott. Bővítette a nagycsaládosok számára elérhető kedvezmények célcsoportját, elfogadta a jövő tanév iskolahálózatát és a mostani tanév második félévére vonatkozó országos ösztöndíjrendszer alkalmazását, valamint lényegi lépést tett a drasztikusan megnövekedett távhőszolgáltatási díjak állami kompenzálásának irányába.

 

 

Csíkszereda Önkormányzata várhatóan február 10-én fogadja el a város 2022-es költségvetését. Korodi Attila polgármester felvezető beszédében a közvita alatt álló büdzsétervezetről is értekezett.

„Megváltoznak a hangsúlyok: a város felfrissítése – épületek és zöldövezetek felújítása, bővítése –, a mobilitás és az energiahatékonyság terén lesz lehetőségünk érdemben haladni. A minőségi útburkolat bővítésére azonban az uniós források elérhetetlenek lesznek Csíkszereda számára, ezért kiemelten fontos lesz, hogy saját vagy állami erőforrást csoportosíthassunk ehhez a feladathoz” – fogalmazott Korodi Attila.

A lakosság számára kiemelten fontos határozatként a testület jóváhagyta a Közüzemek Rt. február 1-től életbe lévő 963,63 lej/Gcal-ás díjszabását – ez előfeltétele annak, hogy a lakosság részesüljön az állam által a város számára is biztosított kompenzációból. A városi és az állami forrásoknak köszönhetően továbbra garantálható, hogy a távhővel fűtő lakosok felé is a tavalyi 250 lejes egységárban számlázzon a szolgáltató.

Elfogadta a testület a város zászlajának tervezetét is, így már Bukarestben folytatódhat a jóváhagyási folyamat, amelyet kormányhatározat szentesít majd a legvégén.

Korodi Attila polgármester aláírhatja a Máriapóccsal való testvérvárosi szerződést is – erről is határozott az önkormányzat. A testvértelepülési kapcsolat alapja a Máriakultusz: a magyarországi kisváros Csíksomlyóhoz hasonlóan népszerű zarándokhely.

A testület jóváhagyta a 2022–2023-as tanév iskolahálózatát – érdemi módosulás nem történik –, továbbá a folyamatban levő második félév országos ösztöndíjrendszerének alkalmazását is.

A nagycsaládos program is bővül: korábban is részesülhettek a kedvezményekben azok a családok, amelyekben egyetlen szülő legkevesebb három gyermeket nevel, de újabban az egy vagy két gyermeket nevelő egyedülálló szülők is igényelhetik a nagycsaládos igazolványokat.

 

2022. január 28.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA